A harmadik negyedévben 2,5 százalékra csökkent a cseh gazdasági növekedés

Gazdaság, 2019.11.14

A harmadik negyedévben éves összehasonlításban 2,5 százalékra csökkent a bruttó hazai termék (GDP) növekedése Csehországban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) első becslését csütörtökön Prágában.  

Negyedéves összehasonlításban a cseh gazdasági növekedés 0,3 százalékot tett ki.

A második negyedévben a már pontosított adatok szerint az éves szintű mutató 2,8 százalék, a negyedéves mutató 0,7 százalék volt.

Az elemzők a harmadik negyedévben éves szinten 2,7 százalékos, negyedéves összehasonlításban pedig 0,4 százalékos növekedést vártak Csehországban.

"A pozitív gazdasági fejlődéshez a belső fogyasztás és a cseh termékek iránti külföldi érdeklődés egyaránt hozzájárult. A hozzáadott érték növekedését elsősorban a kereskedelem és az információs technológiák támogatták. Az iparban alacsonyabb volt a harmadik negyedévi dinamizmus, mint az első fél évben" - mondta Jan Benedikt, a CSÚ statisztikai szakértője újságíróknak.

A csehországi foglalkoztatottság a harmadik negyedévben éves szinten 0,7 százalékkal emelkedett, negyedéves összehasonlításban azonban 0,2 százalékkal csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!