A járvány ellenére rekordnagyságú nyereséget ért el a román bankrendszer az első kilenc hónapban

Gazdaság, 2021.11.23

A koronavírus-járvány ellenére a romániai bankoknak rekordnagyságú, 6,4 milliárd lej (1 román lej = 75 forint) nyereségük volt az idei első kilenc hónapban, ami a rendszerváltozás óta a legnagyobb - adta hírül kedden a román Ziarul Financiar.

A gazdasági újság szerint amennyiben a pénzintézeteknek jó negyedik negyedévük lesz, a bankrendszer nyeresége megközelítheti a 9 milliárd lejt. Eddig a 2018-as év számít csúcsnak, amikor a bankok összesített profitja megközelítette egész évben a 7 milliárd lejt. Tavaly az első kilenc hónapban a bankrendszer nyeresége 4,7 milliárd lej volt, és egész évben nem haladta meg az 5 milliárd lejt, így az idén a pénzintézetek már nagyobb nyereséget értek el az első kilenc hónapban, mint tavaly egész évben. Az idei első kilenchavi 6,4 milliárd lej nyereséghez 53 százalékos arányban a három legnagyobb bank járult hozzá, így a Banca Transilvania, az osztrák Erste tulajdonában levő Román Kereskedelmi Bank (Banca Comerciala Romana - BCR) és a francia Société Generale tulajdonában levő BRD profitja volt a legnagyobb.

Romániában 34 bank működik, ezek aktíváinak értéke összesen 602,7 milliárd lej, a tőkemegfelelési mutatójuk 23 százalék volt az idén az első kilenc hónapban. A rosszul teljesítő hitelek aránya 4 százalék alatt maradt ebben az időszakban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!