A járvány kirobbanása óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma

Gazdaság, 2021.07.15

A koronavírus-járvány kirobbanása óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a munkaügyi minisztérium szokásos heti statisztikájának tanúsága szerint.

A minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 360 ezerre süllyedt a július 10-ével zárult héten, ami tavaly március közepe óta a legalacsonyabb érték. Az egy héttel korábbi 386 ezer kérelmező után elemzők is 360 ezres értékre számítottak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 14 500-zal, 382 ezer 500-ra mérséklődött a múlt héten, ami ugyancsak a legalacsonyabb szint a járvány kirobbanása óta.

Tavaly a március 14-ével végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 ezer 500-on állt.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma. A koronavírus-járvány idején tavaly március végén mérték a csúcsot, 6,867 millió kérelemmel. Elemzők a 200 ezer és 250 ezer közötti értéket tekintik egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban állónak.

A július 3-ával végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 126 ezerrel, 3 millió 241 ezerre csökkent. Elemzők gyengébb adatra, 3,31 millióra számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 71 ezer 750-nel 3 millió 376 ezerre mérséklődött. Mindkét mutató tavaly március 21. óta a legalacsonyabb szintre került.

Több mint 13,8 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban a június 26-ával zárult héten, több mint 372 ezerrel kevesebb ember, mint egy héttel korábban.

A koronavírus-járvány visszaszorításával párhuzamosan újrainduló gazdaságban a munkaerőpiaci helyzet folyamatosan javul, de akadályozza a gyorsabb munkahelyteremtést, hogy nincs elég ember, aki hajlandó dolgozni. Rekordszámú, 9,3 millió nyitott álláshely van, miközben majdnem 9,5 millió embert tartanak nyilván hivatalosan munkanélküliként.

Sok szülő, főleg nők nem tudnak visszatérni a munkába a gyermekgondozási létesítmények hiánya miatt. Egyes vélemények szerint a munkanélküliek nagyvonalú kormányzati támogatása ugyancsak visszatartó erővel bír, sokan inkább otthon maradnak, nehogy megfertőződjenek a Covid-19 vírussal.

Júniusban 850 ezerrel emelkedett a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig 0,1 százalékponttal 5,9 százalékra emelkedett. A júniussal zárult három hónapban átlagosan 567 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma, amely már meghaladta a 145,7 milliót. Ez azonban a koronavírus-járvány kirobbanása előtti, tavaly februári szinttől - több mint 152,5 milliótól - még mindig 4,4 százalékkal, azaz 6,8 millióval marad el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!