A jegybank felfüggesztette az OTT-ONE részvények tőzsdei kereskedését

Gazdaság, 2021.04.16

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) péntektől felfüggesztette az OTT-ONE Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó hiányosan, lényegi információt elhallgatva tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta megbízását. A jegybank a rendelkezésére álló adatok alapján feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen - közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

A felfüggesztés addig tart, amíg a tőzsdei kibocsátó a jogszabályoknak megfelelő, független könyvvizsgálói jelentéssel alátámasztott éves jelentést tesz közzé 2020. évi tevékenységéről.

Mint írták, a jegybanki lépés közvetlen oka, hogy az OTT-ONE Nyrt. könyvvizsgálója - jogszabályi kötelezettségének eleget téve - 2021. április 15-én arról tájékoztatta a kibocsátót és az MNB-t, hogy a könyvvizsgálói megbízástól visszalép, és a könyvvizsgálatra vonatkozó szerződést rendkívüli felmondással felmondja. A kibocsátó ugyanezen a napon ugyan tájékoztatta a nyilvánosságot a könyvvizsgáló döntéséről, viszont annak indokát nem tette közzé. A vonatkozó jogszabályok értelmében ugyanakkor ezt meg kellett volna tennie, az MNB ezért határozatában ennek pótlására kötelezte a kibocsátót.

A jegybank emellett jelenleg célvizsgálatot is folytat annak feltárására, hogy az OTT-ONE Nyrt. az elmúlt időszakban tájékoztatási kötelezettségét mindenben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően teljesítette-e.

Közölték: mivel jelen körülmények között az MNB megítélése szerint a befektetőknek nem áll rendelkezésére minden, a megalapozott befektetési döntés meghozatalához szükséges információ, ezért a 2020. pénzügyi évről készített - független könyvvizsgálói jelentést is tartalmazó - éves jelentés közzétételéig az MNB az érintett részvények tőzsdei kereskedésének felfüggesztése mellett döntött.

A kibocsátók által nyilvánosságra hozott információk megbízhatóságát növeli a független könyvvizsgálók által végzett könyvvizsgálat. A jegybank által kezdeményezett jogszabály-módosítás eredményeképpen a kibocsátóknál már csak olyan könyvvizsgáló láthat el könyvvizsgálói tevékenységet, aki rendelkezik kibocsátói minősítéssel. Mint a jelen eset is alátámasztja: a könyvvizsgálók szerepe megkérdőjelezhetetlen. Az MNB - a vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel összhangban - hasonló esetekben a jövőben is valamennyi érintett könyvvizsgálótól elvárja a haladéktalan tájékoztatást - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!