A jövőbiztos energiaellátást kutatja a BME és az MVM

Gazdaság, 2022.01.18

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az MVM Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az együttműködés keretében közös kutatási programokat is indítanak - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a partnerek a klímasemleges gazdaság feltételeit, valamint a villamosenergia-szektort érintő innovatív műszaki, üzleti, illetve szabályozási megoldásokat vizsgálják a BME Zéró Karbon Központjának részvételével.

A BME nyolc karán elérhető 25 alap- és 38 mesterképzési szak szinte mindegyike érinti az energetika és az energiagazdálkodás területeit, egyebek mellett építőipari, informatikai, vegyipari, villamoshálózati vagy gazdasági szempontból.

A Műegyetem kutatói a fenntartható épületek jellemzői mellett az elektromos járművek hajtórendszereinek fejlesztési lehetőségeit és a mesterséges intelligencia energiagazdálkodásban betöltött szerepét is kutatják. Ezt a már most is sokrétű kapcsolódást erősíti az MVM-el kötött megállapodás - közölték.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy Magyarország egyike annak az öt európai uniós tagállamnak - Franciaország, Dánia, Németország és Svédország mellett -, ahol nemzeti szinten is törvénybe iktatták, hogy 2050-re nulla nettó szén-dioxid kibocsátást érnek el, azaz karbonsemlegesek lesznek.

A most induló négyéves kutatási programot vezető Zéró Karbon Központ arra a felismerésre építve jött létre a Műegyetemen, hogy a karbonsemlegességhez vezető zöld átmenet során olyan üzleti és technológiai újítások kapják majd a főszerepet, amelyek nemcsak kutatási és innovációs lehetőségeket kínálnak, de a hazai háttéripar megerősítésével a gazdaságfejlesztés fontos eszközeivé is válhatnak.

A környezeti és gazdasági szempontok együttes érvényesítéséhez a műszaki és a társadalomtudományok szoros együttműködésére van szükség, ennek megfelelő hátteret ad a Műegyetem, ahol mindkét területet oktatják, kutatják.

Az induló kutatások az energiaközösségek, az elosztói rugalmassági piac, az energiatárolás, az intelligens elosztóhálózati fejlesztések, valamint a kiberbiztonság egymással szorosan összefüggő témaköreit ölelik fel. A kutatások megvalósításában alapvető jelentőségű a BME-MVM együttműködési megállapodás - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!