A Lánchíd Palota lesz a Nemzetközi Beruházási Bank székhelye

Gazdaság, 2020.03.25

A Lánchíd Palota műemlék épületét veszi meg székhelyének a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB), ahova a tervek szerint még az idei év végéig átköltözik - közölte az NBB az MTI-vel szerdán.

Az NBB és a tulajdonos DÖB-68 Zrt. a vásárlással kapcsolatos dokumentumokat kedden írta alá a Fő utcában található épületről.

Nyikolaj Koszov az NBB igazgatótanácsának elnöke a közleményben elmondta: az ingatlan megvásárlásával a bank, amely az egyetlen kelet-közép-európai központtal rendelkező multilaterális fejlesztési intézmény, nemcsak megerősíti Budapest nemzetközi pénzügyi központként elért státuszát, hanem nagyban hozzájárul Magyarország befektetési vonzerejének további növekedéséhez is.

Az NBB tavaly költözött Budapestre. Tavaly év végén az NBB már több mint 170 szervezetet és intézményt tudhatott befektetői között - bankokat, nyugdíjalapokat, biztosítótársaságokat -, többek között Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Hollandia, Magyarország, Moldova, Románia, Oroszország és az Egyesült Királyság területéről. Tízmillió euróval 17,2 százalékra növelte tőkerészesedését Magyarország az NBB-ben január 15-én. A hozzájárulást követően 60 millió euró összegű alaptőke részesedésével (17,2 százalék) Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bank második legnagyobb részvényesévé vált. A bank befizetett alaptőkéje ezzel 349,61 millió euróra nőtt.

A XIX. században épült neoreneszánsz stílusú palotát Ybl Miklós tervezte. Az épületegyüttes, amelynek a Lánchíd Palota is része, rajta van az UNESCO világörökség-listáján. 1870-ben a tulajdonjogot a Magyar Államkincstár kapta meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!