A LED-es csarnokvilágítás lényegéről és előnyeiről

Gazdaság, 2021.01.17

Mire érdemes leginkább figyelmet fordítani akkor, amikor a LED-es csarnokvilágítás tervezése és megvalósítása a feladat.

Led Ebben a cikkben igyekszünk minél több praktikus tanáccsal támogatni a sikeres folyamatot.

Külön kitérünk továbbá arra is, hogy miért érdemes a LED-es csarnokvilágítás kialakításában gondolkodni.

A legfontosabb elvárások a csarnokvilágítás kialakítására vonatkozóan

Egy csarnok egész területén az esetek döntő többségében termelés zajlik. Vagyis a feladatra szakosodott emberek munkát végeznek, értelemszerűen a lehető legnagyobb hatékonyságot 

Ehhez pedig értelemszerűen szükség lesz az optimális fényviszonyokra. A csarnokvilágítás kialakítása kapcsán tehát alapvető elvárás, hogy a munkához és termeléshez elvárható fényviszonyok mindenképp biztosítva legyenek.

Ezenfelül az sem mellékes, hogy a dolgozók szeme milyen időtávban fárad el. A cél természetesen az, hogy lehetőség szerint minél később következzen be ez az időpont.

A minőségi csarnokvilágítás fontosabb mérőszámai és irányelvei

Egy csarnok világítása kapcsán mindenképp kiemelt aspektust jelent a megvilágítási szint, a fénysűrűség eloszlása, a térbeliség érzékeltetése, a káprázás megfelelő korlátozása, valamint a fényszín és színvisszaadás elvárt tartományba korlátozása.

Hogyan lehet ezeket a szempontokat maradéktalanul megvalósítani? Leginkább két aspektus vezethet ehhez a kívánt eredményhez. Először is erősen javasolt fokozott figyelmet fordítani a csarnokvilágításhoz használt fényforrások optimális elhelyezésére.

Értelemszerűen ugyanolyan fontos az alkalmazott lámpák és fényforrások száma, valamint azok helyzete. Ha ebből a szempontból sikerül minőségit alkotni, akkor már csak a leginkább korszerűnek és minőséginek számító lámpatesteket kell beüzemelni.

A következőkben arra is rávilágítunk, miért jelentik ezzel kapcsolatban a LED-es lámpák és fényforrások a leginkább kézenfekvő választást.

Ezek az előnyök származhatnak a LED-es csarnokvilágítás kialakításából

LED-es világítási technológiáról beszélünk, vagyis a kibocsátott fények mennyiségére és minőségére nem igazán lehet majd panasz. Vagyis a LED-es csarnokvilágítás a felsorolt aspektusok mindegyikének képes megfelelni, pozitív hatást gyakorolva ezáltal a termelékenységre.

Ha pedig mindez nem volna elég, akkor a LED-es csarnokvilágítás még költséghatékonyság szempontjából is kiemelt előnyökkel járhat. Elvégre a korszerű LED-es lámpatestek viszonylag kevés energiát fogyasztanak, ennek köszönhetően a rendszeres használatuk jóval olcsóbb.

Ki kell továbbá emelni azt is, hogy a LED-es csarnokvilágítás alkalmazása nem fog automatikusan extra hőtermeléssel járni. Ez pedig energetikai és üzemeltetési aspektusból szintén kiemelt előnyökkel járhat együtt.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!