A lucfenyő gerenda felhasználásával kapcsolatos tudnivalók

Gazdaság, 2023.01.20

Az építkezés vagy tetőcsere során nagyon sok faanyagra van szükség.

Faház A tető tartógerendái, burkolóanyagai mind fából készülnek, ezért a stabil és biztonságos megoldásokhoz minőségi termékeket kell kiválasztani. Az egyik leggyakrabban használt anyag a lucfenyőből készült fűrészáru.

Miért válaszd a lucfenyőt?

Ha gerendát, deszkát, tetőlécet, szarufát, pallót vagy zsaludeszkát keresel, érdemes lucfenyőből készült fűrészárut vásárolnod. A lucfenyő könnyen megmunkálható, szilárd és tartós anyag. Rajzolata és szövetszerkezete esztétikus, szép látványt nyújt.  

Nemcsak az ácsok használják szívesen, hanem az épületasztalosok, belsőépítészek és bútorasztalosok is, hiszen a lambéria és a nyílászáró gyártás kedvelt alapanyaga.   A Káplár fatelepeken fenyő fűrészáruk széles választékát megtalálod.  

Ezenkívül az építkezéshez szükséges fa burkolóanyagokat, gyalult termékeket, tetőfedő anyagokat és a beépítésükhöz szükséges alkatrészeket – többek között szegeket, csavarokat – is megrendelheted.  

Mi határozza meg a faanyag természetes tartósságát?

A faanyag tartósságát a sűrűsége és a sejtjeinek tápanyagtartalma határozza meg elsősorban, hiszen a nagyobb sűrűségű anyagok tartósabbak. A tápanyagtartalom azért számít, mert a lebontható anyagok, azaz a cukrok és a keményítők a fakárosító gombák és rovarok számára táptalajt biztosítanak. Ezek mennyisége tehát befolyásolja a faanyag élettartamát. Emellett a gyanta vagy csersav tartalma is fontos a tartósság szempontjából.   

Favédelem biztosítása

Ha a fagerendát kültéren szeretnéd felhasználni, mindenképp érdemes favédő szerrel kezelni, hogy az időjárás okozta hatásoknak jobban ellenálljon. A lucfenyő a rovar- és gombakárokkal  szemben kevésbé tartós, ezért akkor is célszerű védelemmel ellátni, ha beltéri felhasználásra kerül.
 
A védelemhez  általában Bochemit QB nevű fungicides rovarirtó szert használnak, amelytől jellegzetes zöld színe lesz a gerendának. Tetőszerkezet készítéséhez a tartósság érdekében elengedhetetlen ez a kezelés, a zöld szín pedig nem okoz esztétikai problémát, hiszen a tetőszerkezetbe beépített gerenda nem látható kívülről.  

Ha látható szerkezetek építéséhez, például előtető készítéshez szeretnéd alkalmazni a lucfenyő gerendát, akkor is célszerű kezelni, impregnálni a faanyagot, ugyanis védelem és vegyi kezelés nélkül a kültéren felhasznált lucfenyő gerenda csak 10-30 évig őrzi meg a minőségét. Egy tetőt, előtetőt, terasz szerkezetet pedig ennél több időre tervezünk.  

A cég webáruházában különböző szélességű, és  4, 5 valamint 6 méter hosszú gerendák közül választhatsz. Itt arról is tájékozódhatsz, hogy melyik telephelyen, milyen mennyiségű faanyag áll rendelkezésre, ami megkönnyíti a szükséges anyagok beszerzését.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!