A Mabisz a jövő évi befizetési előirányzat felülvizsgálatát kéri

Gazdaság, 2023.05.30

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül az ágazat jövő évi, az ideihez képest megemelt befizetési előirányzatát, továbbá vonja be az egyeztetésbe a szektor szereplőit - derül ki a szövetség kedden kiadott közleményéből.

Felidézték, hogy a Pénzügyminisztérium 2024-es költségvetési tervezete alapján jövőre a biztosítási adó előirányzata 234,2 milliárd forint, 6,7 százalékkal, 14,8 milliárd forinttal több az idén várt bevételnél.

Ez az elvárás a szektor számára fenntarthatatlan helyzetet eredményezne - fogalmaztak.

A Mabisz javaslata szerint az extraprofit-adót fokozatosan ki kellene vezetni, a biztosítási szektorban ugyanis szerintük nem képződik extraprofit, ráadásul az egyéb szektorok extraprofit-adó terheléséhez képest a biztosítási pótadó aránya "kiemelkedően magas".

A szövetség a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva rámutatott arra, hogy a biztosítási szektor tavalyi adózott eredménye a megelőző évihez képest 57 százalékkal 35,8 milliárd forintra csökkent, míg az extraprofitadó-teher meghaladta az 50 milliárd forintot.

Idén a tavalyinál nagyobb összeg befizetése várható - erősítették meg.

A 2022. december 23-i módosítással megemelt pótadó a biztosítók számára 2023-ra olyan mértékű terhelést jelent, hogy a szektorban a nyereség jelentősen csökken tovább, akár el is tűnhet - húzták alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!