A Magyar Mérnöki Kamara energetikai tanácsadással segíti az építkezőket

Gazdaság, 2021.03.08

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) energetikai tanácsadással segíti az építkezőket, lakásfelújítókat, valamint a vállalkozásokat, a szolgáltatás ingyenes és országosan elérhető - közölte az MMK hétfőn az MTI-vel.  

Az energiahatékonyságról megjelent törvény tette a Magyar Mérnöki Kamara feladatává a korábban a fővárosi és megyei kormányhivatalokban működő Nemzeti Energetikusi Hálózat egyes feladatainak ellátását. A járványhelyzet miatt csak online elérhető energetikai tanácsadás a bővülő lakástámogatások hatékony felhasználását is érdemben segíti.

Az érdeklődők az energetikai szakértőktől kérhetnek tanácsot a lakások, családi házak energetikai korszerűsítési lehetőségeiről vagy a lakásvásárlással és lakásépítéssel összefüggő műszakienergetikai, pénzügyi és pályázati kérdésekről. A vállalkozók pedig a számukra lényeges, például üzemeltetési vagy gyártástechnológiai energiamegtakarítási lehetőségekről is érdeklődhetnek.

A közlemény szerint a tanácsadó szakemberek a felmerülő kérdések egyedi vizsgálatát követően adnak javaslatokat arra, milyen beavatkozásokkal lehet energiahatékony és költségkímélő műszaki megoldásokat találni egy-egy problémára annak érdekében, hogy egy ház, egy lakás, vagy egy vállalkozás energiafelhasználása hatékonyabb, gazdaságosabb legyen. Mindezekről dokumentum készül, amit az érdeklődő kézhez kap, így összefoglalva láthatja a tanácsadás eredményét.

Kiemelték, a tanácsadás pártatlan, ezért a szakértők nem határoznak meg konkrét beépítendő típusokat, gyártmányokat, nem javasolnak konkrét tervezőt vagy kivitelezőt.

Az energetikai tanácsadáshoz kapcsolódó, és a jelentkezéshez szükséges információk elérhetők a Magyar Mérnöki Kamara honlapján. A www.mmk.hu/tanacsadas/ oldalról tölthetőek le azok a kérdőívek is, amelyek alapján a szakértők pontos és egyedi javaslatokat tudnak adni.

A közleményben jelezték, hogy bár a szolgáltatás az ügyfeleknek ingyenes, azonban a kamara tájékoztatást kér a tanácsadás alapján megvalósuló beruházás, fejlesztés eredményeiről, ezáltal lehetővé válik a megtakarítások országos számbavétele.

Az MMK a tanácsadás feladatait az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve, annak támogatásával végzi és tapasztalataival segíti a kormányzat energetikai céljainak elérését.

Közölték, hogy amennyiben a vírushelyzet lehetővé teszi, a jobb tájékoztatás érdekében a kamara tervezi szakmai fórumok és workshopok megszervezését is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!