A Mapei forgalma több mint ötödével nőtt egy év alatt

Gazdaság, 2021.10.14

A Mapei Kft. forgalma 21 milliárd forint volt szeptember végén, ami 21,4 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta az építőipari segédanyaggyártó és -forgalmazó csütörtökön az MTI-t.

A közleményben kiemelték: az exportforgalom meghaladta a 349 millió forintot, ez 23,6 százalékos csökkenés a tavalyi évhez képest a belföldi vevőkiszolgálás előtérbe helyezése miatt.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a közlemény szerint elmondta, hogy az építési piacot továbbra is élénk kereslet határozta meg a harmadik negyedévben. Némileg enyhült az alapanyaghiány, például az adalékszer-ellátás területén, és lassult az árak emelkedése is, igaz nem állt meg - mutatott rá az ügyvezető. A bizonytalanságnak ugyanakkor még nincs vége, az energiaárak emelkedése miatt új, nem várt fejlemények is jöhetnek - tette hozzá.

A vállalat kétféle áruhiánnyal küzd: az egyik a Magyarországon gyártott termékek alapanyagai, a másik az import késztermékek hiánya. A fennálló problémákat a készletnöveléssel és beszállítói kapcsolatok erősítésével mérséklik. Utóbbi nagyon szoros, napi, néha óránkénti egyeztetést jelent.

A szakember szerint az áremelkedés fő oka jelenleg az áram- és gázár drasztikus növekedése mellett az élénk kereslet. Ezek a hatások a Mapei termékek gyártását is jelentősen befolyásolják, jelenleg a homok drágul jelentősen - fűzte hozzá. Arra is kitért: a vállalat továbbra is követi árpolitikáját és fékezi az árait, nem hárít át minden terhet a piacra, kizárólag azoknál a termékeknél végez árkorrekciót, amelyeknek az előállítási, illetve a beszerzési ára jelentős mértékben növekszik.

Az ellátás folyamatosan javul, jövő év elejére normalizálódhat a helyzet. Ugyanakkor még legalább fél évig felléphet átmeneti hiány egyes termékekből, azonban ez nem lesz tömeges és általános - összegezte az ügyvezető.

Az 1937-ben Milánóban alapított Mapei jelenleg 89 leányvállalattal és 83 gyártóegységgel rendelkezik világszerte, magyarországi leányvállalata 1991-ben jött létre. A társaság jelenleg 211 főt foglalkoztat az országban, 2020-ban 22,7 milliárd forint volt a nettó belföldi árbevétele.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!