A második negyedévben 0,6 százalékkal csökkent a cseh gazdaság

Gazdaság, 2023.09.29

A második negyedévben éves szinten 0,6 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban, negyedéves összehasonlításban a gazdaság stagnált - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában, pontosított adatként.

Az első, augusztusi becslés szerint a második negyedévi visszaesés 0,4 százalékos volt, negyedévi összehasonlításban pedig 0,1 százalékkal nőtt a GDP.

"A pontosított adatokból egyértelmű, hogy a cseh gazdaságnak továbbra sem sikerül visszakerülnie a koronavírus-járvány előtti szintre" - kommentálta az adatokat Petr Dufek, a Creditas Bank fő gazdasági szakértője.

"Minden az inflációval kezdődik és végződik, amely likvidálja a vásárlóerőt és gyengíti a beruházási kedvet" - jegyezte meg Dufek.

Az elemzők arra számítanak, hogy a második fél évben javulni fog a helyzet és az egész évben a cseh gazdaság mérsékelt növekedést ér el.

"Felemásan alakult a második negyedévben a háztartások fogyasztása. Negyedéves szinten a növekedés 0,3 százalékos volt, de éves összehasonlításban 7,3 százalékos visszaesést mutat a statisztika" - fejtette ki Vladimír Kermiet, a statisztikai hivatal szakigazgatója. Szerinte a mérsékelt negyedévi javulás optimizmusra ad okot. Elemzői vélemények szerint pedig ez jelezheti a cseh gazdaság fokozatos felélénkülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!