TV műsor

A mostari alumíniumgyár bezárása veszélyezteti a Plocei kikötő működését

Gazdaság, 2019.07.11

A bosznia-hercegovinai Mostarban az alumíniumgyár bezárása veszélyezteti a közép-dalmáciai plocei kikötő működését, miután  a tavalyi bevétel 50 százaléka kapcsolódott az alumíniumgyárhoz - közölte plocei kikötő vezetése csütörtökön.

A plocei kikötő áruforgalma 233 ezer tonnát tett ki tavaly - ismertették, és megjegyezték, hogy mindent megtesznek a működés stabilizálása érdekében.

A mostari alumíniumgyár szerdán jelentett csődöt, miután óriási tartozás miatt lekapcsolták az elektromos hálózatról.

Az elmúlt néhány évben az Aluminij Rt. veszteséggel működött, és 400 millió konvertibilis márka (65 milliárd forint) adósságot halmozott fel, amelynek több mint a fele volt tartozás az áramszolgáltató felé.

A múlt héten a bosznia-hercegovinai kormány tárgyalásokat folytatott a Gelncore svájci vállalattal az alumíniumgyár átvételéről, de nem tudtak megállapodni. A Gelncore egyik feltétele az volt, hogy az állam olcsóbban biztosítson számára elektromos áramot, amit a kormány nem fogadott el.

Az Aluminij volt a hercegovinai régió legnagyobb vállalata, 900 alkalmazottat foglalkoztatott - akik most mind utcára kerültek - és évi 320 millió konvertibilis márka (52 milliárd forint) forgalmat generált, ami a boszniai GDP 8 százalékát tette ki.

A gyárat 1981-ben alapították, majd az 1992-1995-ös boszniai háború alatt rövid időre leállt a működéssel. A horvát állam segítségével 1997-ben újították fel. Zágráb 9 millió dollárt fektetett a gyárba és ennek fejében a részvények 12 százalékát birtokolja, 44-44 százalékkal a Bosznia-hercegovinai Föderáció és az alkalmazottak rendelkeznek. A Föderáció a legnagyobb egyéni tulajdonosa az elektromos műveknek (HZHB) is.

Bosznia-Hercegovina két nagy önállóssággal rendelkező entitásból áll, a főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációból és a főként szerbek lakta Szerb Köztársaságból.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!