A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés

Gazdaság, 2023.01.26

Az előző negyedévinél kisebbnek, de a vártnál jobbnak bizonyult a negyedik negyedévi amerikai éves GDP-növekedés a csütörtökön publikált előzetes adatok alapján.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézte, a Bureau of Economic Analysis előzetes adatokon alapuló kalkulációi alapján a negyedik negyedévben évi 2,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az Egyesült Államokban a harmadik negyedévi 3,2 százalékos éves növekedés után. A piac 2,6 százalékos növekedést várt.

A vártnál nagyobb növekedés elsősorban a privátszféra készletnövelő beruházásaiban, a fogyasztói kiadásokban, a szövetségi kormányzati kiadásokban, az állami és helyi kormányzati kiadásokban, valamint a nem lakáscélú állóeszköz-beruházásokban bekövetkezett növekedésre vezethető vissza, amelyet csak részben ellensúlyozott a lakáscélú állóeszköz-beruházások és az export csökkenése.

A teljes 2022-es évet tekintve a bruttó hazai termék 2,1 százalékkal bővült az Egyesült Államokban a 2021-es 5,9 százalékos növekedést követően.

Az idei növekedési kilátások azonban ennél gyengébbek, és a piaci konszenzus a recesszió felé hajlik, mivel a Fed a nyolcvanas évek óta a legagresszívabb kamatemelési kampányát folytatja, amely fékező hatással van a fogyasztói keresletre, az üzleti célú beruházásokra, a készletekre és az ingatlanpiacra.
https://www.bea.gov/data/gdp/gross-domestic-product
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!