A német infláció megközelítette az EKB célszámát februárban

Koronavírus, 2020.02.28

Gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme februárban Németországban, közelítve az Európai Központi Bank (EKB) célszámához, de az új koronavírus által okozott járvány következtében az erősödő árnyomások nemigen késztetik gazdaságélénkítést szolgáló politikájának megváltoztatására az euróövezeti jegybankot.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt előzetes adatai szerint az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) februárban 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Elemzők a januárival megegyező értékre, 1,6 százalékra számítottak.

Havi összevetésben 0,6 százalékos emelkedést mértek. Elemzők 0,4 százalékot vártak a januári 0,8 százalékos csökkenés után.

December az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 1,5 százalékkal, novemberben pedig 1,2 százalékkal nőtt. Havi összehasonlításban decemberben 0,6 százalékos emelkedést, novemberben viszont 0,8 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

A német módszertan szerinti számítások alapján az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban, csak úgy mint januárban, összhangban az elemzői várakozásokkal. Decemberben 1,5 százalékos, novemberben pedig még 1,1 százalékos emelkedést mértek.

Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg elemzők 0,3 százalékra számítottak a januárban mért 0,6 százalékos csökkenés után. Decemberben havi összevetésben 0,5 százalékkal nőttek, novemberben viszont 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

A gyorsuló ütem dacára februárban már a tizedik egymást követő hónapban maradt el az EKB inflációs célszámától az uniós harmonizált árindex Németországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!