A PannErgy nyeresége 58 százalékkal nőtt

Gazdaság, 2023.09.15

A PannErgy Nyrt. adózást követően 1,159 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el az első félévben, amely 58 százalékkal felülmúlja az előző év első félévének eredményét - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett jelentésben.

Kiemelték: az első hat hónapban 980 terajoule hőt értékesítettek, amely 3 százalékkal meghaladja előző év első félévének adatát, valamint nagyobb a tervekben szereplő 949 terajoulnál.

Közölték azt is, hogy a társaság konszolidált árbevétele 64 százalékkal, 6,051 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakának 3,686 milliárd forintos árbevételéhez képest. Ennek oka elsősorban a bázis időszakhoz képest lényegesen magasabb termelési és közvetett költségeket elismerő és követő hatósági hőárak következtében.

Ugyanakkor az értékesítés költségei 50 százalékkal nőttek, amit elsősorban a villamosenergia költségek emelkedése, illetve az infláció okozott. Ezenfelül az üzembehelyezett beruházások megnövekedett amortizációja is felfelé húzta a költségeket.

A társaság 1,299 milliárd forintos működési eredményt (EBIT) ért el, ami 40 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának adatait; az EBITDA teljesítmény 2,265 milliárd forint lett, amely 31 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának eredményét.

A jelentésben megerősítették a januári előrejelzésüket, miszerint 3950-4150 millió forintos éves EBITDA várható idén; ez összhangban van a negyedéves termelési jelentések eredményvárakozásaival.

A jelentés szerint a Miskolcon megvalósítandó új termelőkutat 2024. szeptember 30-ig tervezik rendszerbe illeszteni - összhangban a beruházás nyilvánosan bejelentett átütemezésével.

A PannErgy Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, pénteki záróáruk 1270 forint volt. A részvény árfolyama az utóbbi egy évben 1010 forint és 1360 forint között alakult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!