A román építőipari termelés 8,9 százalékkal nőtt az első háromnegyedévben

Gazdaság, 2022.11.17

A román építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 8,9 százalékkal nőtt az első háromnegyedévben az egy évvel korábbihoz mérten - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 6,6 százalék volt.

Szeptemberben az építőipari termelés volumene 26,4 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit, a kiigazított érték szerint 27,2 százalékos volt a bővülés. Augusztushoz képest a nyers adatok szerint 8,2 százalékos növekedést jegyeztek fel, a kiigazított érték szerint 3,3 százalékost

Az első kilenc hónapban a növekedés főleg a karbantartási és javítási munkálatok emelkedésének volt köszönhető, amelyek 17,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A felújítások volumene 12,9 százalékkal, az új építéseké 5,8 százalékkal nőtt.

Az épületek típusa szerint a nem lakóépületeknél 19,4 százalékos, az ipari létesítményeknél 5,4 százalékos növekedést jegyeztek fel, míg a lakóépületeknél 4 százalékos bővülést.

Tavaly az év egészében 1,8 százalékkal csökkent a román építőipari termelés, miután 2020-ban 15,9 százalékkal, 2019-ben csaknem 28 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!