A román központi bank az idén év végén 12,5 százalék inflációra számít

Gazdaság, 2022.05.12

Jelentősen növelte a román jegybank az inflációra vonatkozó korábbi prognózisát, így az idei év végén 12,5 százalékos fogyasztói árindexre számít a februárban várt 9,6 százalékkal szemben.

A román jegybank vezetősége csütörtökön ismertette a legfrissebb inflációs jelentést, amely szerint 2023 végén 6,7 százalék inflációra számítanak, miután februárban 3,2 százalékot prognosztizáltak. Júniusig gyors ütemben nő az infláció, amikor elérheti a 14,2 százalékot, az energiahordozók árának jelentős emelkedése okozta nyersanyagdrágulás várhatóan középtávon is érezteti a hatását, és enyhülésre csak egy év múlva, a jövő év második felétől számítanak.

Mugur Isarescu, a román jegybank kormányzója elmondta, hogy a román gazdaság nem fog recesszióba kerülni, az idén ugyanis lehetséges a 2 százalékos gazdasági növekedés. Ez függ a mezőgazdasági évtől is, de úgy vélte, hogy a nemzetközi pénzintézetek által prognosztizált 2 százalék körüli növekedés elérhető. Rámutatott: a kormánynak javítania kell az adóbehajtást, hiszen jelenleg az adókból származó bevételek a román bruttó hazai termék alig 26-27 százalékát teszik ki, miközben a kiadások elérik a GDP több mint 40 százalékát. Úgy vélte, hogy ez hosszú távon fenntarthatatlan.

A román országos statisztikai intézet szerdán közölte, hogy áprilisban 13,8 százalékra gyorsult az éves infláció a márciusi 10,2 százalékról. Márciushoz képest a fogyasztói árak 3,74 százalékkal emelkedtek. Tavaly év végéhez képest a fogyasztói árak 7,88 százalékkal emelkedtek áprilisban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!