A Samsung volt a világ legnagyobb okostelefon-kiszállítója az első negyedévben

Gazdaság, 2024.04.15

A Samsung dél-koreai cég lett a világ legnagyobb okostelefon-kiszállítója az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó három hónapban még az amerikai Apple állt az élen - derül ki az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára hétfőn feltett jelentéséből.

Az IDC-jelentés szerint világszerte 7,8 százalékkal, 289,4 millióra nőtt az okostelefonos kiszállítása az előző év azonos időszakához képest. Ez volt a harmadik egymást követő negyedév, amikor növekedést jegyeztek föl, ami kétéves csökkenés után a piac élénkülését jelzi.

A Samsung eladásai éves szinten 0,7 százalékkal, 60,1 millióra csökkentek, a piaci részesedése 20,8 százalékra mérséklődött a tavalyi első negyedévi 22,5 százalékról.

Az idei első negyedévi lista második helyére az Apple került, amelynek a piaci részesedése 20,7 százalékról, 17,3 százalékra esett 50,1 millió kiszállított készülékkel, ami 9,6 százalékos csökkenés.

A harmadik kínai Xiaomi az egy évvel korábbinál 33,8 százalékkal több, 40,8 millió készüléket szállított ki a március végén zárult három hónapban, ezzel a piaci részesedése 14,1 százalékra ugrott az egy évvel korábbi 11,4 százalékról.

A negyedéves lista negyedik helyére a főleg Afrikában, Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten és Dél-Amerikában terjeszkedő kínai Transsion került 28,5 millió kiszállított készülékkel, ami 84,9 százalékos növekedés a tavalyi első negyedévhez képest, és ezzel a piaci részesedése 9,9 százalékra emelkedett a tavalyi első negyedévi 5,7 százalékról.

A lista ötödik helyén az OPPO állt az idei első negyedévében. A 25,2 millió kiszállított készülék 8,5 százalékos csökkenés éves összevetésben, a piaci részesedése pedig 8,7 százalékra zsugorodott az egy évvel korábbi 10,3 százalékról.

Az IDC elemzői arra számítanak, hogy a Samsung és az Apple továbbra is megtartja listavezető helyét, de erősíteni tudnak majd olyan márkák, mint a Huawei, a Xiaomi, a Transsion, az OPPO és a vivo, amelyek mind kínai gyártók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!