A svájci jegybank folytatja a rendkívül laza monetáris politikát

Gazdaság, 2021.03.25

    Zürich, 2021. március 25., csütörtök (MTI/Reuters) - Változatlanul hagyta az irányadó kamatokat csütörtökön a svájci jegybank, amely a korábbi, decemberi várakozásához képest mérsékelten változtatott az inflációs kilátásán az emelkedő olajár hatására.

A piaci várakozásoknak megfelelően a svájci jegybank (SNB) monetáris tanácsa csütörtökön változatlanul hagyta az irányadó kamatokat: nem változott a 3 hónapos Libor referenciakamat célsávja, amely 2015 januárja óta áll mínusz 0,75 százalékon annak ellenére, hogy a frank az év eleje óta 3 százalékkal gyengült az euróhoz képest. A csütörtöki döntés szerint a látra szóló betétek kamata is mínusz 0,75 százalék maradt.

A jegybanki közlemény szerint a koronavírus-járvány komoly hatással van a gazdaságra, ezért úgy döntött, hogy folytatja a laza monetáris politikát a gazdaság stabilizálása érdekében. A testület jelezte, hogy "szükség esetén" továbbra is kész devizapiaci intervenciókat végrehajtani. Ez a megfogalmazás enyhébb a decemberinél, amikor azt közölte, hogy "kész az erőteljesebb" intervencióra. A jegybank elégedett a frank árfolyamgyengülésével, de továbbra is úgy véli, hogy "jelentősen felülértékelt" még mindig.

A svájci jegybank a honlapján szereplő közlemény szerint csütörtökön megerősítette azt a decemberi előrejelzését, hogy idén 2,5-3 százalékkal nő a GDP, és most úgy véli, hogy a gazdasági aktivitás a második fél évben éri el a válság előtti szintet. A folyó negyedévre 0,4 százalékos deflációt vár a jegybank a decemberben becsült mínusz 0,5 százalék helyett, az idei második negyedévre pedig 0,2 százalékkal szemben 0,3 százalék inflációval számol. Az idei inflációs várakozását a jegybank stagnálásról 0,2 százalékra módosította csütörtökön.

Március közepén ismertette legfrissebb gazdasági előrejelzését a svájci kormány gazdasági államtitkárság (SECO), ami megegyezett decemberi várakozásával, azaz idén 3 százalékkal nő a hazai össztermék (GDP). Svájc GDP-je tavaly 2,9 százalékkal, 1975 óta legnagyobb mértékben csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!