A szakemberhiány okozta nehézségek

Gazdaság, 2018.06.27

Ha arra gondolunk, hogy ma már minden gépesített, mindent megoldanak emberek nélkül, akkor bizonyára úgy érezhetjük, hogy a szakemberhiány nem is akkora probléma, mint amilyennek ezt tartják.

Békéscsaba hangár Sajnos azonban tévedünk, ha így vélekedünk, mert a szakemberek nem pótolhatóak semmivel. A gépek sohasem lesznek jobbak az embernél, noha az ember tévedhet, de a gép is elromolhat, amelyet hamar meg kell javítani. Pontosan ezt végzi el egy gépészmérnök, aki diplomás szakember. Ember nélkül a gép nem működhetne, és akkor a gigászi fejlődés sem következhetne be.

Az ember sokkal intelligensebb, mint egy gép, van alkalmazkodóképessége, józan ítélőképessége és reakcióideje, a változásra gyors döntéssel tud reagálni. A gépeket azért hozták létre, hogy megkönnyítse az ember munkáját, de nem azért, hogy elvegye az ember elől a munkát. Létezik egy ágazat, a mechatronika, amely a villamosmérnök és a gépészmérnök ötvözéséből jött létre, röviden a robotika tartozik ide. A nyugati felfogás eredményezte azt, hogy itt nem művelik sokan, de a keleti régiókban, például japánban a robotika általános ágazat, mondhatni húzó ágazat. Az ő felfogásukban a különös dolgok is helyet kaphattak, a munkával kapcsolatos felfogásuk is merőben más, mint nyugaton.

Tehát, ha nagyvonalakban áttekintjük a szakmákat, rájövünk, hogy elengedhetetlenek, gondoljunk csak az építőiparra. A precíz munkát is nehéz géppel végezni, például a tervrajzok készítése is sok mindentől függ, annyi mindent kell figyelembe venni, hogy ezt egy gép nem képes mérlegelni. A kőműves munkája, az ács munkája mind-mind olyan, amit a gép megkönnyíthet, de helyette nem csinálhatja. Mivel a továbbképzés szükségszerű ebben az informatikai beállítottságú világban, mindenkinek tovább kell képeznie magát, így nem a szakemberből van hiány, hanem a versenyképes szakemberekből. Olyan háttértudást igényel, amelyet évtizedekkel ezelőtt nem kellett megtanulnia az embernek, így a szakmán belül is plusz ártalom, ha ilyesmit követelnek meg. A munkaerőpiac azonban folyamatosan átalakul, változik, ezért nem egyszerű a szakmák helyzete. A szakmunkásokra, mérnökökre most hatalma szükség van, és mivel nincs túltelítettség, így nagyon jó jövedelemre is számíthatnak. A kitartó tanulás meghozza a gyümölcsét, ugyanis minél magasabb az ember végzettsége, annál magasabb bérezést kaphat, persze csak akkor, ha a neki megfelelő állásban foglal helyet. Egy mérnöknek külön előnyt jelent, hogy a sok szakterületen könnyen átképezheti magát másikra, ha éppen a jelenleginek nincs jövője.

Véleményem szerint mindenképpen érdemes elgondolkodni ezeken a lehetőségeken. Nem mindig egyszerűek az ilyen lépések, de hosszabb távon kifizetődik. De nem csak anyagi értelemben gondolom, hanem az ember közérzetének is jót tehet, ha úgy érzi, hogy egy ilyen váltással előrébb lépett. Azt pedig soha ne felejtsük el, hogy a váltás mindenki számára nehéz és körülményes lehet, de hosszabb távon nézve kifizetődik az ember ilyen formájú próbálkozásai.

Amennyiben valaki megelégedik az aktuális keresetével, az a szíve joga, nem szükséges folyamatosan képeznünk magunkat, mindenki a saját igényeinek megfelelően alakítja ki az életét. Ha nagyobbak az igényeink, akkor értelemszerűen muszáj törtetnie felfelé, a siker felé. A békéscsabaállás.hu portálon kínálják a frissebbnél frissebb ajánlatokat, de minden városban, minden vállalatnál szükség lehet mérnökre.
(Webrádió)

Címkék

Békéscsaba Állás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!