A szlovén GDP 5,5 százalékkal csökkent éves összevetésben

Gazdaság, 2021.02.26

A szlovén hazai össztermék (GDP) reálértéken 5,5 százalékkal csökkent tavaly éves összevetésben - közölte a szlovén statisztikai hivatal pénteken.

A belföldi kiadások jelentősen visszaestek, és a külső kereslet is megcsappant. A gazdaság teljesítménye 4,5 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előzetes becslések folyó áron 46,3 millió euró esést mutatnak, ez nominálisan 4,3 százalékos gyengülés 2019-hez képest, míg a visszaesés reálértéken elérte az 5,5 százalékot.

A belföldi kiadás 6,5 százalékkal mérséklődött, amelyet a háztartások kiadásainak 9,8 százalékos csökkenése befolyásolt a leginkább.

Az export 8,7 százalékkal apadt, az import pedig 10,2 százalékkal. A külkereskedelmi többlet 4,6 millió eurót tett ki 2020 végén, magasabb volt, mint 2019-ben.

Az elmúlt évben valamivel több mint egymillió ember volt munkaviszonyban, ami 1 százalékos csökkenés 2019-hez képest. A foglalkoztatottság az adminisztratív és szolgáltatást támogató ágazatban, a feldolgozóiparban, valamint a szálloda- és vendéglátóiparban csökkent a leginkább.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!