A szolgáltatóiparnak köszönhetően kishíján stabilizálódott márciusban az euróövezeti gazdasági aktivitás

Gazdaság, 2024.03.21

A vártnál jobbnak bizonyult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye márciusban és ezzel együtt a kompozit beszerzésimenedzser-index is annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítménye a várt javulás helyett romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön publikált előzetes értékeléséből.

A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes márciusi értéke a várt 50,5 pont helyett 51,1 pontra, kilenc havi csúcsra emelkedett a februári 50,2 pontról.

A feldolgozóipari BMI viszont a februári 46,5 pont után a várt 47,0 pont helyett 45,7 pont lett, ami három hónapja a legalacsonyabb érték.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat összesítő kompozit BMI márciusi értéke így kilenc havi csúcs, 49,9 pont lett a várt 49,7 pont helyett és a februári 49,2 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedési ütemét számszerűsíti, 50 pont alatti értéke pedig a teljesítménycsökkenés ütemének mértékét.

Márciusban az euróövezeti szolgáltatóipar már a második hónapban ért el 50 pont feletti mutatószámot, azaz a teljesítménye hat egymást követő gyengülő hónap után már két hónapja bővül. A feldolgozóipari BMI viszont már a 12. hónapja tartózkodik az 50 pontos határ alatt, vagyis a teljesítménye csökkenőben van.

A kompozit BMI közel 50 pontos értéke alapján az euróövezeti gazdasági aktivitás már közel stabilnak mondható.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza az előzetes PMI-adatokat kommentálva elmondta: "ha az első negyedévben a feldolgozóipar fellendülésére számítottunk, akkor ideje bedobni a törölközőt. A márciusi BMI alátámasztja az ágazat nyilvánvaló gyengeségét, elsősorban az ágazatban nehézsúlyú Németország miatt. A kibocsátás többé-kevésbé ugyanolyan ütemben csökkent, mint az év első két hónapjában, az új megrendelések pedig töretlenül folytatták csökkenő tendenciájukat. Van azonban egy halvány reménysugár. A vállalatok továbbra is optimisták a jövőbeli termelést illetően. Ráadásul a késztermékkészletek indexe már a második egymást követő hónapban javul és közeledik a változatlanságot jelző 50 ponthoz" - mondta.
https://www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/81953eba38c14ecfba77a05e3de050df
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!