A települések még egy évig pályázhatnak erdőtelepítésre

Gazdaság, 2021.12.01

A Vidékfejlesztési Programban még egy évig pályázhatnak a települések erdőtelepítési támogatásra, miután a pályázatok beadási határidejét 2022. december 31-ig meghosszabbították - mondta el az erdőkért felelős államtitkár szerdán Pilismaróton, a településen tartott ünnepélyes faültetésen.

A települések még egy évig pályázhatnak erdőtelepítésre Zambó Péter kiemelte, ha a településeknek van szabad területe, de nincs szakmai tapasztalata az erdőtelepítések kivitelezéséhez, az állami erdőgazdaságok a tervezéstől a kivitelezésen át a fenntartásig felkínálják szakértelmüket és szolgáltatásaikat.

Kozma Ákos az alapvető jogok biztosa arról beszélt, hogy a Pilismaróton folytatódó program nemcsak egy élhető település biztosítéka, hanem a tájba és a környezetbe illő fák kiválasztásának folyamata is, illetve a jövőnek szóló cselekedet, mely egyúttal az ősök munkájának megbecsülése.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő felidézte, hogy a kormány 27 százalékra szeretné növelni az ország erdővel borított területeinek arányát. A 2020-21-es ültetési szezonban országosan 160 hektár erdőállomány jött létre, ez 118 480 darab facsemete elültetésével egyenértékű - ismertette.

Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a kormány támogatja a kistelepülések életét, így az elmúlt hetekben ötvenmillió forint támogatás érkezett Pilismarótra. A mostani faültetésben azonban nem a pénz, hanem az élhető településről való közös gondoskodás a legfontosabb.

Az Agrárminisztérium 2019-ben hirdetett újabb Országfásítási Programot, 2020-ban 12 ezer sorfát ültettek 475 településen, 2021 ősszén és 2022 tavaszán pedig 24 ezer sorfa ültetésére kapott lehetőséget 887 település.

Két év alatt másfél milliárd forintot fordítottak a vidéki települések fásítására, ezzel a rendszerváltozás óta a legnagyobb, az egész országra kiterjedő belterületi fásítási program valósult meg.
(MTI)

Galériánk

A települések még egy évig pályázhatnak erdőtelepítésre A települések még egy évig pályázhatnak erdőtelepítésre A települések még egy évig pályázhatnak erdőtelepítésre A települések még egy évig pályázhatnak erdőtelepítésre A települések még egy évig pályázhatnak erdőtelepítésre A települések még egy évig pályázhatnak erdőtelepítésre
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!