A várakozásokat meghaladó ütemben gyorsult a kínai export növekedése szeptemberben

Gazdaság, 2021.10.13

A várakozásokat meghaladó ütemben gyorsult a kínai export növekedése szeptemberben, az import bővülése azonban jelentősen lassult, miközben a kínai ipari szektorra jelentős nyomást gyakoroltak az elmúlt időszakban a felszökött szénárak miatti energiaellátási problémák, illetve az ország egyes részein ismét kialakuló koronavírus-járványgócok.

A kínai vámszolgálat szerdán közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 28,1 százalékkal nőtt szeptemberben éves összevetésben. Elemzők a bővülés ütemének mérséklődésére számítottak, 17,1 százalékos növekedést előre jelezve az augusztusi 19,3 százalékos emelkedést követően. Tavaly szeptemberben a kínai export 9,9 százalékkal nőtt a koronavírus-járvány hatásainak enyhülésével, így a múlt havi adat számításához használt bázisadat magasabb volt, mint a korábbi hónapok esetében.

A behozatal dollárban számolt értéke 17,6 százalékkal nőtt szeptemberben éves bázison. A bővülés üteme ezzel jelentősen alulmaradt az elemzők által valószínűsített 33,1 százaléktól, és gyengült az augusztusi 20,0 százalékos növekedéshez képest is. A szeptemberi adat az idei leggyengébb növekedést tükrözte.

A kínai külkereskedelmi mérleg 66,76 milliárd dollár többlettel zárt szeptemberben. Elemzők 46,80 milliárd dollár szufficitet jósoltak az augusztusi, 58,34 milliárd dollár többlet után.

Az év első kilenc hónapját tekintve a kínai export 33,0 százalékkal, az import pedig 32,6 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. A január-szeptemberi időszak külkereskedelmi mérlege 427,54 milliárd dollár szufficitet mutatott.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Jüanban számolva az export értéke 19,9 százalékkal, az importé pedig 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben éves összevetésben. Kína ezzel a múlt hónapban 433,19 milliárd jüan kereskedelmi többletet halmozott fel. Január-szeptemberben a jüanban denominált adatok alapján a kínai kivitel 22,7 százalékkal, a behozatal pedig 22,6 százalékkal bővült a múlt év azonos időszakához képest. Az első három negyedévben a külkereskedelmi mérleg 2769,07 milliárd jüanos többlettel zárt.

A dollárban denominált értékek alapján az Európai Unióba irányuló export 32,0 százalékkal, az onnan származó import pedig 27,9 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában a múlt év azonos időszakához képest. Január-szeptemberben Kína és az EU teljes külkereskedelmi forgalmának értéke ezzel elérte az 5993,36 milliárd dollárt. Az Európai Unió ezzel Kína második legnagyobb külkereskedelmi partnere volt az év első kilenc hónapjában a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) után, maga mögé szorítva az Egyesült Államokat.

Li Kuj-ven, a kínai vámszolgálat szóvivője szerdán elmondta: a kínai külkereskedelem a várakozások szerint az év további részében is viszonylag gyors ütemben nő majd, ám a negyedik negyedévben némi lassulásra lehet számítani a múlt év azonos időszakának magasabb bázisadatai miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!