A vártnál jelentősebben lassult az amerikai termelőiár-emelkedés decemberben

Gazdaság, 2023.01.18

Az amerikai termelői árak növekedése az elemzők által vártnál nagyobb mértékben lassult decemberben éves szinten, havi összevetésben pedig a becsültnél jelentősebben csökkent.  

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete (BLS) szerdán azt közölte, hogy 2021 decemberéhez képest 6,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak tavaly decemberben a novemberi 7,3 százalék után. Elemzők kevésbé lassuló növekedést, 6,8 százalékos decemberi ütemre számítottak.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben 5,5 százalék volt a novemberi 6,2 százalék után. Elemzők 5,7 százalékkal számoltak.

Havi összehasonlításban 0,5 százalékkal csökkentek a termelői árak decemberben a novemberi 0,2 százalék emelkedés után. Elemzői várakozások átlagában kisebb, 0,1 százalék csökkenés szerepelt.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az amerikai munkaügyi minisztérium a múlt héten ismertette a fogyasztói árak decemberi alakulására vonatkozó adatot: a decemberi éves szintű fogyasztói áremelkedés 2021 októbere óta a legkisebb, 6,5 százalék volt a novemberi 7,1 százalék után. Havi összevetésben a fogyasztói árindex 0,1 százalékkal csökkent a novemberi 0,1 százalékos emelkedést követően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!