A vártnál jelentősebben nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban januárban

Gazdaság, 2021.02.17

Elemzők által vártnál nagyobb ütemben nőtt az ipari termelés és jobban alakult az ipari kapacitások kihasználtsága januárban havi összevetésben az Egyesült Államokban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) szerdán azt közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,9 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi összevetésben a decemberi nagyobb, 1,3 százalékos bővülést követően. Elemzők mérsékeltebb, 0,5 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak januárra.

Már a negyedik egymást követő hónapban nőtt az ipari termelés.

A feldolgozóipar termelése 1 százalékkal nőtt, már a kilencedik egymást követő hónapban emelkedett januárban, amikor a bányaipari termelés 2,3 százalékkal bővült, a közüzemi termelés viszont 1,2 százalékkal csökkent.

Tavaly januárhoz képest 1,8 százalékkal csökkent az ipari termelés. A feldolgozóipar teljesítménye 1 százalékkal, a bányaiparé pedig 11,5 százalékkal apadt, a közműveké ugyanakkor 6,6 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés 2020-ban 7,0 százalékkal csökkent, ami a 2009-ben mért 11,5 százalékos zuhanás óta a legrosszabb adat. Egy évvel korábban, 2019-ben még 0,8 százalékkal, 2018-ban 3,9 százalékkal, 2017-ben pedig 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Januárban az ipari kapacitások kihasználtsága 75,6 százalékra emelkedett a decemberi 74,9 százalékról, meghaladta a szakértők véleményének az átlagában szerepelt 74,8 százalékot.

A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!