A vártnál jobban nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Gazdaság, 2024.02.05

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye januárban az ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.

Az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) hétfőn azt közölte, hogy januárban az index a decemberi 50,5 pontról az elemzők által várt 52,0 pont helyett 53,4 pontra, négyhavi csúcsra emelkedett.

A BMI 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A mutató 2022 decemberében két és fél év után először csökkent a zsugorodást jelző 50 pont alá, tavaly január óta viszont ismét 50 pont felett van. Az elmúlt 44 hónapból 43-ban nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye az ISM adatainak tanúsága szerint.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

Januárban az új megrendelések mutatószáma 55,0 pontra emelkedett a decemberi 52,8 pont után, ezen belül az új exportmegrendelések mutatója 50,4 pontról 56,1 pontra ugrott. Az üzleti aktivitás mutatószáma 55,8 ponton stagnált, miközben a foglalkoztatottsági mutató 43,8 pontról 50,5 pontra emelkedett.

Az inflációs nyomást jelző szolgáltatói árindex 56,7 pontról 64,0 pontra ugrott.

Az amerikai szolgáltatási szektor növekedési üteme gyorsult januárban, amihez az új megrendelések bővülésének gyorsulása és a foglalkoztatás növekedése is hozzájárult. A válaszadók véleménye alapján az üzleti feltételek stabilak. A kamatcsökkentések lehetséges hatásai miatt optimisták a gazdaságot illetően, ugyanakkor az infláció, az ahhoz kapcsolódó költségnyomás, valamint a folytatódó geopolitikai konfliktusok miatt derűlátásuk óvatos - kommentálta az eredményeket Anthony Nieves, az ISM gazdaságkutató intézet elnöke.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe fontos fokmérője az amerikai gazdaság teljesítményének, mivel a szolgáltatószektor az amerikai hazai össztermék (GDP) kétharmadát teszi ki.

Ugyancsak az ISM adatai szerint jelentősen lassult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménycsökkenése januárban. Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának januári beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 49,1 pontra, 2022 októbere óta a legmagasabb szintre emelkedett a decemberi 47,1 pontról. Elemzők gyengébb adatot, 47,0 pontot vártak januárra. Az ISM amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 28 hónapos növekedést követően 2022 novemberében esett 50 pont alá, így immár 15 hónapja csökken az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!