A vártnál jobban teljesített az euróövezet ipara januárban

Gazdaság, 2021.03.12

Nőtt az euróövezet ipari termelése januárban éves és havi összevetésben, az adatok jobbak lettek az elemzők által vártnál.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) pénteken azt közölte, hogy nem végleges adatok szerint havi összevetésben, szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése. Elemzők kisebb, 0,2 százalékos növekedést vártak a decemberben mért 0,1 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva 0,1 százalékkal emelkedett az ipari termelés januárban a decemberi 0,2 százalékos csökkenést követően. Elemzők 2,4 százalékos esésre számítottak 2020 januárjához képest.

Az Európai Unió 27 tagállamában decemberhez képest 0,7 százalékkal, tavaly januárhoz viszonyítva 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, Portugáliában csökkent, 6,5 százalékkal, majd Málta és Szlovákia következett, 6,2 százalékos, illetve 4 százalékos ipari termeléscsökkenéssel.

A legnagyobb növekedés Írországban volt 27,5 százalékkal, amelyet Litvánia (+11,8 százalék) és Lengyelország (+5,6 százalék) követett.

Havi összevetésben Észtországban és Lettországban csökkent a legjelentősebben, egyaránt 1,5 százalékkal az ipari termelés januárban, majd Portugália (-1,3 százalék) és Spanyolország (-0,7 százalék) következett. A legnagyobb havi szintű ipari termelésnövekedést Luxembourgban jegyezték fel, 3,8 százalékost, majd Görögország és Franciaországban (egyaránt 3,4 százalékost), illetve Belgiumban, 3,1 százalékost.

Az Eurostat honlapján szereplő magyar adatok szerint januárban a magyar ipari termelés havi szinten 0,2 százalékkal nőtt, éves összevetésben pedig 2,8 százalékkal csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!