A vártnál kevésbé csökkent a forgalom a használt lakások piacán az Egyesült Államokban januárban

Gazdaság, 2020.02.21

A vártnál kevésbé csökkent a forgalom a használt lakások piacán az Egyesült Államokban januárban a szűkös kínálat dacára, ráadásul reményre ad okot, hogy a kiadott lakásépítési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma közel 13 éves csúcsra emelkedett.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) pénteken közölte, hogy januárban az előző havinál 1,3 százalékkal kevesebb használt lakást adtak el. Elemzők 1,8 százalékos csökkenésre számítottak a decemberben mért 3,9 százalékos emelkedés után.

Tavaly januárhoz képest viszont 9,6 százalékkal nőtt a tulajdonost cserélő lakások száma.

Az eladások februári ütemével számolva egy teljes évben 5 millió 460 ezer lakáseladás lenne. Elemzők 5,43 milliós számot vártak az év első hónapjáról.

Januárban a használt lakások mediánára éves szinten 6,8 százalékkal, 266 ezer 300 dollárra nőtt, és már a 95. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben. Az átlagár 5,0 százalékkal 302 ezer 700 dollárra emelkedett.

Az eladások januári üteme mellett 3,1 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 10,7 százalékkal, 1 millió 420 ezerre süllyedt. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

A jelzáloghitelkamatok fokozatos csökkenése fellendítette a vásárlási kedvet. Ráadásul a mérsékelt gazdasági növekedés alacsony munkanélküliségi rátával és emelkedő bérekkel párosul.

A 30 éves, hagyományos, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata több mint hároméves mélypontra süllyedt. Február második hetében 3,47 százalékon állt, ami csaknem másfél százalékponttal kevesebb a 2018 novemberében elért csúcshoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!