A vártnál kevésbé emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban februárban

Gazdaság, 2019.03.12

Mérsékelten, a vártnál valamivel gyengébb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben az Egyesült Államokban februárban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala kedden közölte, hogy éves összevetésben 1,5 százalékkal - az utóbbi közel két és fél év legkisebb mértékével - emelkedtek a fogyasztói árak. Elemzők a januárival azonos értéket, 1,6 százalékot vártak.

Havi összehasonlításban négy hónapja először emelkedtek a fogyasztói árak, az elemzői várakozásokkal összhangban 0,2 százalékkal. Januárban és novemberben stagnáltak, decemberben pedig 0,1 százalékkal estek az árak.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció éves szinten 2,1 százalékon állt februárban. Elemzők a januárival megegyező adatra, 2,2 százalékos emelkedésre számítottak.

Havi összevetésben 0,1 százalékkal nőtt a maginfláció, szemben a januári 0,2 százalékkal. Elemzők 0,2 százalékot vártak februárra.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 2,0 százalékkal emelkedett, az energiáé viszont 5,0 százalékkal csökkent, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok ára 9,1 százalékkal, a fűtőolajé pedig 2,4 százalékkal esett vissza. Havi összehasonlításban az élelmiszerek és az energia egyaránt 0,4-0,4 százalékkal drágult.

A hazai és a globális gazdaság lassulása féken tartja az inflációt még úgy is, hogy a feszített munkaerőpiac következményeként meglódultak a bérek. Februárban éves összevetésben 3,4 százalékkal emelkedtek a bérek, ami 2009 áprilisa óta a legerősebb ütem.

A fogyasztói árak emelkedésének mérsékelt üteme és a gazdasági növekedés lassulása alátámasztja az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris politikai irányvonalának helyességét, miszerint türelemre van szükség és ki kell várni egy újabb kamatemeléssel.

A Fed tavaly négy alkalommal is emelte az irányadó kamatsávot. Elemzők arra számítanak, hogy a Fed lassíthatja vagy leállíthatja a monetáris szigorítást a következő hónapokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!