A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatás májusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.06.04

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatás májusban az Egyesült Államokban, a munkanélküliségi ráta viszont tovább csökkent a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteken publikált jelentése alapján.

A nem mezőgazdasági ágazatokban 559 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma májusban, kevésbé a várt 650 ezernél, de jóval nagyobb mértékben az előző havi 278 ezres növekedésnél.

A májusi növekedéssel együtt is 7,6 millióval kevesebben vannak még állásban az Egyesült Államokban, mint a koronavírus válság által nem érintett utolsó hónapban, 2020 februárjában.

A vállalkozások mindazonáltal a gazdasági fellendülés közepette nehézségekbe ütköznek az új munkaerő felvételében, mivel az állami segélyek és támogatások sokakat távol tartanak a munkakereséstől.

Az átlagbér ennek a kínálatot meghaladó keresletnek tulajdoníthatóan a várakozásokat felülmúló 0,5 százalékkal növekedett májusban az előző havihoz képest az áprilisi 0,7 százalékos havi növekedés után. A piac 0,2 százalékos növekedést várt. Az egy évvel korábbihoz képest az átlag órabér 2 százalékkal emelkedett májusban az áprilisi 0,4 százalék után, meghaladva az 1,6 százalékos piaci várakozásokat.

A munkanélküliségi ráta a várt 5,9 százalék helyett 5,8 százalékra, 14 havi mélypontra csökkent májusban az áprilisi 6,1 százalékról. A koronavírus-válság által nem érintett utolsó hónapban, 2020 februárjában 3,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.
https://www.bls.gov/news.release/empsit.nr0.htm
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!