A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottság februárban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.03.03

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban februárban, jelezve, hogy a munkaerőpiac nehezen áll talpra, jóllehet az év eleje óta sokat javult a járványügyi helyzet - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év második hónapjában 117 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma.

Piaci elemzők sokkal jobb adatot, 177 ezres növekedést vártak februárra. Egy évvel ezelőtt, 2020 februárjában 199 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

A januárra közölt 174 ezres emelkedést 195 ezerre húzta fel az ADP a felülvizsgálat után.

Februárban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 32 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 57 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 28 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

A növekedés teljes egészében a szolgáltatóipari szektornak tudható be, ahol 131 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az árutermelésben viszont 14 ezerrel csökkent számuk.

A szolgáltatóiparban a legnagyobb számú, 48 ezres emelkedést a kereskedelmi, szállítási és közüzemi szektorban mérték, míg az egészségügyi és szociális gondozási szektorban 32 ezer, a szabadidős és a vendéglátóipari ágazatban pedig 26 ezer új állást létesítettek.

Az adatokat kommentálva Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza rámutatott, hogy a munkaerőpiac egésze még mindig lassú fellendülést mutat. Február egy újabb hónap volt, ahol jól látható, hogy a nagyvállalatok egyre inkább érzik a koronavírus-járvány hatásait. A szolgáltató szektor teljesítménye továbbra is jócskán elmarad a pandémia előtti szinttől, de az idő múlásával valószínűleg éppen a szolgáltatások lesznek a legnagyobb haszonélvezői a nyitásnak és a fogyasztói bizalom megerősödésének.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó februári munkaerőpiaci adatait. Elemzők 180 ezres emelkedést várnak a januári 49 ezres növekedés után.

A gyorsan terjedő koronavírus-járvány és a megfékezését célzó intézkedések hatására tavaly márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek valamivel több mint felét, 12,3 milliót sikerült azóta visszaállítani. A kongresszus költségvetési hivatala (CBO) úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta több mint 29,3 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 19,9 milliót, a halottaké pedig az 529 ezret.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!