A vártnál kevésbé nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye februárban

Gazdaság, 2024.03.05

A vártnál kisebb mértékben nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye februárban az ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.

Az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) kedden azt közölte, hogy februárban az index a januári, négyhavi csúcsot jelentő 53,4 pontról az elemzők által várt 53,0 pont helyett 52,6 pontra esett.

A BMI 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A mutató 2022 decemberében két és fél év után először csökkent a zsugorodást jelző 50 pont alá, tavaly január óta viszont ismét 50 pont felett van. Az elmúlt 45 hónapból 44-ben nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye az ISM adatainak tanúsága szerint. Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

Februárban az új megrendelések mutatószáma 56,1 pontra emelkedett a januári 55,0 pont után, ezen belül az új exportmegrendelések mutatója 56,1 pontról 51,6 pontra süllyedt. Az üzleti aktivitás mutatószáma 55,8 pontról 57,2 pontra emelkedett, miközben a foglalkoztatottsági mutató 50,5 pontról 48,0 pontra romlott.

Az inflációs nyomást jelző szolgáltatói árindex 64,0 pontról 58,6 pontra esett.

Az amerikai szolgáltatási szektor növekedési üteme enyhén lassult februárban a gyorsabb teljesítések és a foglalkoztatás csökkenésének következtében. A válaszadók többsége többnyire pozitívan értékelte az üzleti feltételeket. A megkérdezettek továbbra is aggódtak az infláció, a foglalkoztatás és a folytatódó geopolitikai konfliktusok miatt - kommentálta az eredményeket Anthony Nieves, az ISM gazdaságkutató intézet elnöke.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe fontos fokmérője az amerikai gazdaság teljesítményének, mivel a szolgáltatószektor az amerikai hazai össztermék (GDP) kétharmadát teszi ki.

Ugyancsak az ISM adatai szerint gyorsult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménycsökkenése februárban. Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának februári beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,8 pontra csökkent az előző havi, 2022 októbere óta a legmagasabb 49,1 pontról. Elemzők kedvezőbb adatot, 49,5 pontot vártak februárra. Az ISM amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 28 hónapos növekedést követően 2022 novemberében esett 50 pont alá, így immár 16 hónapja csökken az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!