A vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban júniusban

Gazdaság, 2019.07.05

A vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma júniusban az Egyesült Államokban,  ami jelentősen csökkentette a júliusra várt kamatvágás esélyét.  

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 224 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 160 ezres bővülésre számítottak.

Némileg árnyalhatja a képet, hogy a 224 ezerből 33 ezer új munkahely a kormányzati szektorban létesült, valószínűleg a 2020-as népszámlálással összefüggésben.

A foglalkoztatottak számának májusi növekedését a minisztérium a felülvizsgálat után 75 ezerről 72 ezerre mérsékelte.

A foglalkoztatottak számának erőteljes növekedése csökkentette annak esélyét, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve július 30-31. ülésén 2008 decembere óta először kamatcsökkentést hajt végre. A kamatvárakozások alakulását leginkább jelző kétéves amerikai államkötvények hozama meredeken, 4,6 bázisponttal 1,811 százalékra nőtt a friss adat közlése után, jelezve, hogy a kamatcsökkentés esélye jelentősen esett.

Az idei év első felében havi átlagban 172 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, lassult a növekedés üteme az egy évvel korábban mért 223 ezerhez képest. Ámbátor a gazdasági növekedés üteme gyengült, valószínűleg továbbra is az utóbbi évtizedek legfeszesebb szintjén marad a munkaerőpiac.

Az Egyesült Államok gazdasága újabb történelmi rekordot állított fel június elmúltával, ugyanis megszakítás nélkül immár 121. hónapja tart a növekedés fázisa. A 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválságot maga mögött hagyva az amerikai gazdaság 2009 júniusában lépett a fellendülés útjára.

A korábbi rekordot - 120 hónap recesszió nélküli időszakot - 1991 és 2001 között jegyezték fel.

Mindazonáltal nem minden tökéletes: miközben a munkanélküliségi ráta 49 éves mélypontra esett, a bruttó hazai termék (GDP) éves átlagban 2,3 százalékkal nőtt 2009 közepe óta, és a II. világháború óta először egyetlen egy naptári évben sem érte el az ütem a 3 százalékot.

Júniusban a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 3,7 százalékra emelkedett, miután több mint 300 ezer új álláskereső jelent meg a munkaerőpiacon. Elemzők arra számítottak, hogy a májusban és áprilisban mért szinten, 3,6 százalékon, azaz közel öt évtizedes mélyponton marad a mutató értéke.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 62,9 százalékra nőtt a májusi 62,8 százalékról.

Az átlagos órabérek májushoz képest 0,2 százalékkal - 6 centtel 27,90 dollárra - nőttek, miközben elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak. Éves összevetésben 3,1 százalékkal emelkedtek az órabérek júniusban, csakúgy mint májusban, ez ugyancsak gyengébb adat a 3,2 százalékos elemzői várakozásoknál.

Az átlagos heti munkaidő júniusban és májusban egyaránt 34,4 óra volt, összhangban az elemzői várakozásokkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!