A vártnál nagyobb mértékben nőttek a személyes kiadások az Egyesült Államokban júniusban

Gazdaság, 2022.07.29

Az Egyesült Államokban júniusban havi összevetésben a vártnál nagyobb mértékben nőttek a személyes kiadások, a személyes jövedelmek pedig ugyanúgy emelkedtek, mint májusban.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis pénteken azt közölte, hogy júniusban a személyes kiadások 1,1 százalékkal nőttek májushoz képest, amikor jóval kisebb, 0,3 százalékos emelkedést jegyeztek fel. Az elemzői várakozások átlagában szerényebb, 0,9 százalékos növekedés szerepelt júniusra.

A személyes jövedelmek a 0,5 százalékos piaci várakozásoknál némileg nagyobb mértékben, 0,6 százalékkal nőttek a májusi ugyancsak 0,6 százalékos emelkedés után.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) - a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató, lényegében a fogyasztói árak változása - éves összevetésben 6,8 százalék volt júniusban a májusi 6,3 százalék után, továbbra is messze meghaladva a jegybanki 2 százalékos inflációs célszámot.

Havi összevetésben 1 százalékkal emelkedett a személyes fogyasztási kiadások árindexe júniusban a májusi 0,6 százalék után.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magindex havi szinten 0,6 százalékkal nőtt júniusban a májusi 0,3 százalékot követően. Éves összevetésben a maginfláció 4,7 százalékról 4,8 százalékra gyorsult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!