A vártnál nagyobb ütemben bővült az amerikai kompozit beszerzésimenedzser-index májusban

Gazdaság, 2023.06.05

Tizenhárom havi csúcsra emelkedett az amerikai gazdaság teljesítménye májusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexeinek (BMI) végleges értékei alapján.

A kompozit - a feldolgozóipar és a szolgálatószektor teljesítményét is magában foglaló - mutató a múlt hónapban 54,3 pontra emelkedett az áprilisi 53,4 pontról. A mostani mértékű, 0,9 pontos havi emelkedésre utoljára 2022 áprilisában volt példa.

Az előzetes adathoz képest 0,2 százalékponttal lett kisebb a májusi kompozit BMI mutató végső értéke, de így is jelentősen meghaladta az első adat előtti 50 pontos elemzői konszenzust.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, az 50 pont feletti érték pedig expanziót jelez.

A májusi növekedés mögött a szolgáltatóipar teljesítményének gyors, 13 hónapja nem látott növekedése állt.

A szolgáltatószektor BMI indexe 54,9 pont lett májusban, 0,2 ponttal elmarad az előzetes adattól, de jelentősen meghaladja az április 53,6 pontos értéket.

A gazdaságkutató értékelése szerint a megugró kereslet hatására a vállalatok a magasabb inflációs költségeket átterhelték a fogyasztókra. A szolgáltatószektor export megrendelései is növekedtek májusban.

A feldolgozóiparban ezzel ellentétes folyamatok zajlottak. Az új megrendelések volumene három hónapja nem látott ütemben csökkent.

A pandémiát követő időszakban a fogyasztói igények egyre inkább a szolgáltatások felé mozdultak el - elemezte a trendeket Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

Szerinte amíg a koronavírus-járvány alatt a feldolgozóiparban alakult ki árnyomás a megugró kereslet és a szűkülő kínálat miatt, ezek a folyamatok most a szolgálatószektorra jellemzőek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!