ÁKK: az idei állampapír-kibocsátási terv 86 százalékban teljesült

Gazdaság, 2022.10.03

A harmadik negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként az idei elsődleges állampapír-kibocsátási terv 86 százalékban teljesült szeptember végére, a devizafinanszírozásnál az arány 78 százalék - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn az MTI-vel.

A közleményben jelezték: az ÁKK tervei szerint még idén kibocsátanak 2 milliárd jüan értékű kínai zöld renminbi kötvényt. A zöld pandakötvény fontos diverzifikációs eszköz devizafinanszírozási szempontból - mutattak rá.

A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya szeptember végén 8762 milliárd forint volt, amely 1151 milliárd forinttal alacsonyabb a tavaly év véginél - tájékoztattak.

A lakossági állomány az év első két hónapjában még 143 milliárd forinttal nőtt, de az orosz-ukrán háború, a globális és magyar tőkepiaci turbulencia, valamint a bankközi kamatok emelkedése hatására szeptember végére jelentősen csökkent - magyarázták.

Kifejtették: a magas inflációs környezet miatt a MÁP Plusz állomány az elmúlt kilenc hónapban 2457 milliárd forinttal csökkent. A visszaváltások döntő hányada az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírok állományát és a lakossági kezében lévő intézményi papírok állományát növelte. Az előbbi állománya 1343 milliárd forinttal emelkedett, míg a lakossági kézben lévő intézményi államkötvények és diszkont kincstárjegyek becsült állománya az év eleji 20 milliárd forintról 835 milliárd forintra emelkedett.

Emlékeztettek arra, hogy az ÁKK számos intézkedésről döntött a befektetői igények és a költségvetés finanszírozási igényének kielégítése érdekében. Szeptembertől megújította az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír induló kamatfeltételeit, valamint újra bevezette - az immár 3 hónapos - Diszkont Kincstárjegy hozamához kötött, változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapírt - sorolták. Ez utóbbi esetén az induló kamat évi 11,32 százalék a megújított Prémium Magyar Állampapír esetén pedig 11,75 százalék.

Az ÁKK arról is döntött, hogy a 3 és 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy mellett bevezeti a 6 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegyet. Ezen felül szeptember 19-től az Egyéves Magyar Állampapír és az egyéves Kincstári Takarékjegy kamata 7,0 százalékra, a kétéves Kincstári Takarékjegy kamata pedig 7,5 százalékra emelkedett - idézték fel.

A Pénzügyminisztérium és az ÁKK Zrt. 2021. decemberében ismertette Magyarország 2022-es finanszírozási tervét, amelyet idén májusban módosított miután egyre drágább lett a finanszírozás költsége.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!