Allianz: a világ biztosítói 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el tavaly

Gazdaság, 2024.05.23

A világ biztosítói 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el tavaly, ami az elmúlt három év alatt 21,5 százalékos növekedés - közölte az Allianz biztosító legfrissebb globális jelentése az MTI-vel csütörtökön.

Az inflációs rátával korrigálva a biztosítási díjak 0,7 százalékkal nőttek 2020 óta - tették hozzá.

Nominálisan a 2023-as év volt a legjobb a biztosítási díjakból származó bevételek bővülése szempontjából 2006, vagyis a 2008-as pénzügyi válságot megelőző időszak óta.

A magyar biztosítási piacon 2023-ban a díjbevétel 5,7 százalékkal emelkedett, és elérte a 3,9 milliárd eurót. Az életbiztosításoknál - a 2022-es stagnálásközeli állapotot követően - 6,3 százalékos volt a csökkenés, a vagyon- és felelősségbiztosítási szegmensben viszont kiugró, 14,5 százalékos bővülés figyelhető meg - írták.

Az Allianz szakértői szerint a globális biztosítási piac várhatóan nőni fog a következő évtizedben, éves szinten 5,5 százalékkal, ez megegyezik a globális GDP-növekedésére adott prognózisukkal.

A szakértők a szegmensek közül az egészségbiztosításoktól várják a legnagyobb emelkedést, évi 7,3 százalékot, míg az életbiztosítási szektor (5,1 százalék), illetőleg a vagyon- és felelősségbiztosítási (4,7 százalék) visszafogottabban teljesít majd.

A legnagyobb átrendeződésre a globális életbiztosítási üzletágban számítanak, itt Ázsia (Japán nélkül) marad ugyan a növekedés motorja, de míg Kína abszolút értékben továbbra is dominálni fogja a régiót (évi 7,7 százalékos emelkedéssel), a következő évtizedben valószínűleg már India lesz a növekedés igazi bajnoka (13,6 százalék).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!