AM: 10,8 milliárd forint értékben születtek újabb agrárberuházási döntések

Gazdaság, 2024.06.04

Az elmúlt napokban az Agrárminisztérium (AM) a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett felhívások kapcsán újabb 171 kérelem vonatkozásában 10,84 milliárd forint értékben hozott támogatói döntéseket - közölte az AM kedden az MTI-vel.

A megvalósítani kívánt fejlesztések elsősorban az öntözést érintik, de - többek között - újabb állattartó telepeket és tanyák infrastrukturális fejlesztéseit érintő beruházások is támogatásban részesülnek. Az öntözésfejlesztés a termelés biztonságának fenntartásához, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében meghatározó jelentőségű. Ehhez nyújtott segítséget az öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívás, amelynek keretében újabb projektek részesülnek forrásban, így csaknem 3,7 milliárd forint odaítéléséről született most döntés - írták.

A méretgazdaságos öntözési tevékenységet teszi lehetővé és a vízkészlet hatékonyabb felhasználását eredményezi, ha a gazdák közösen, együttműködve alakítanak ki öntözési kapacitásokat. Ennek ösztönzését szolgálta az öntözési közösségek együttműködésének támogatását szolgáló felhívás, amelynek kapcsán újabb 54 közösség számára mintegy 4,18 milliárd forint összegű támogatást ítéltek meg. A támogatói okiratokat a kedvezményezettek június elején vehetik kézhez - tették hozzá.

A közlemény szerint a Vidékfejlesztési Program zárásával párhuzamosan az Agrárminisztérium folyamatosan dolgozik a következő időszak fejlesztési programja, a KAP Stratégiai Terv pályázati felhívásain. Ennek eredményeképpen a már korábban közzétett pályázati menetrend alapján folytatódik a vidéki térségek számára kulcsfontosságú mezőgazdasági és feldolgozói beruházási program. Magyarország kormánya gazdabarát agrárpolitikát folytat, ezért minden lehetséges eszközzel segíti a magyar vidéket - hangsúlyozták.

A KAP Stratégiai Tervvel kapcsolatban minden információ megtalálható a kap.gov.hu oldalon - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!