AM: a digitalizáció a mezőgazdaság zöld átállásának kulcsa

Gazdaság, 2021.06.17

A mezőgazdaság egyik legkomolyabb kihívása a generációváltás. Miután a gazdálkodás komoly és hosszútávú elköteleződést igényel, a fiatalok számára a legmodernebb technológiákat bemutatva vonzóvá kell tenni a mezőgazdasági szakmát, mondta a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát (ECPA) beharangozó sajtótájékoztatón Juhász Anikó - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kiemelte: fontos feladat, hogy az ágazat a versenyképesség fenntartása mellett járuljon hozzá a társadalom jóllétéhez, valamint teremtett világunk megóvásához. A digitalizáció és a precíziós gazdálkodás épp az, ami leginkább szolgálhatja ezt a célt. Ehhez illeszkedve Európában elsők között dolgoztuk ki a Digitális Agrár Stratégiát (DAS). Az ebben kitűzött célokhoz - különösen mezőgazdaságunk digitális felkészültségének és innovációs aktivitásának növeléséhez -hatékonyan járulhat hozzá a Budapesten megtartandó ECPA - mondta Juhász Anikó.

A Digitális Agrár Stratégia négy pillérre épül: az ágazat digitális tudásának, felkészültségének növelése, az innovációs lehetőségek bővítése, a közigazgatás adatalapú fejlesztése és végül, de közel sem utolsó sorban a termelői digitális átállás lehető legszélesebb körű támogatása - fejtette ki a helyettes államtitkár. Mint fogalmazott, a kormány által több mint háromszorosára emelt vidékfejlesztési forráskeretének köszönhetően a szaktárca 100 milliárd forintos új pályázatot hirdethet a szántóföldi növénytermesztés és a kertészet digitális átállásának és precíziós fejlesztésének támogatására - írták.

A termelőknek lehetőségük nyílik erő- és betakarítógépek, munkagépek, valamint infokommunikációs eszközök beszerzésére is. De a gépek önmagukban nem elégségesek a precíziós átálláshoz, annak kulcsa az ember, az adat és tudásalapú döntéseket hozni képes termelő. Ezért a felhívás kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdaság digitális átállásához szükséges szolgáltatások és tudás igénybevételének ösztönzésére is. Óriási lehetőség előtt állnak tehát a termelőink, és a felkészülésüket a lehető legjobbkor segíti a konferencia, amely elhozza hazánkba a precíziós gazdálkodással kapcsolatos nemzetközi tudás színe javát - áll a közleményben.

A tervek szerint 26 ország 70 előadójának részvételével július 19-22 között rendezik meg Budapesten a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát, amelynek fő támogatója az Agrárminisztérium, védnöke pedig Dr. Nagy István agrárminiszter, jelentette be Dr. Milics Gábor, a konferenciát szervező Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (MPGE) elnöke - közölte az AM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!