AM: a vidék a 21. századi Magyarország megújulásának és sikerének kulcsa

Gazdaság, 2024.05.30

A magyar agrárium és a vidéki életminőség fejlesztését célzó elkötelezettség jegyében a kormány folytatja az állattartó telepek modernizációját támogató beruházásokat, a vidék ugyanis a 21. századi Magyarország megújulásának és sikerének a kulcsa - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint Nagy István a Milkmen Földesi Tejtermelő Kft. beruházás átadási rendezvényén Földespusztán.

A tárcavezető hangsúlyozta, a Milkmen Földesi Tejtermelő Kft. pályázata átgondolt fejlesztési koncepcióba illeszkedik. A beruházások célja ugyanis az országos viszonylatban is kiemelkedő genetikájú állatállomány lehetőségeinek kihasználása, illetve fokozása volt, növelve ezzel a társaság eredményességét, példát mutatva a vidék megújulási képességére, a lehetséges jövőbeni fejlődési irányaira. Hozzátette, a mintegy 4 milliárd forint költségvetéssel, támogatási források felhasználásával megvalósult az a 480 férőhelyes, robot fejési rendszerre alapozott termelőistálló és kiszolgáló létesítmény, ami a jövőben az állattenyésztési tevékenységük alapját jelenti. Az új beruházás jelenleg a belföldi viszonyok között az egyik legkorszerűbb technológián alapul, és segít kihasználni az állatállomány genetikai lehetőségeit, amit az elmúlt években egyetemi együttműködésben fejlesztett a társaság - fejtette ki a miniszter.

Nagy István a közlemény szerint emlékeztetett, a magyar állattenyésztők és állattartók számára uniós összehasonlításban a legnagyobb számú támogatási jogcím áll rendelkezésre. A 80 százalékos kiegészítő nemzeti finanszírozásnak köszönhetően számottevően gyarapodtak azok a lehetőségek, amelyek a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretei között valósulhatnak meg. A 2027-ig tartó KAP rendszere tehát nemcsak elvárásokat jelent, hanem a magyar hozzáállás okán lehetőségeket is - fejtette ki. Az agrárminiszter hangsúlyozta, a Vidékfejlesztési Program számos pályázati felhívása nyújtott már támogatási lehetőséget az állattartó gazdaságok számára. A szarvasmarhatartó ágazatban erre volt és van is igény, hiszen a versenyképesség megőrzéséhez az európai uniós előírásoknak minden tekintetben megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepek szükségesek.

Az egyik legfontosabb, az "Állattartó telepek fejlesztésének támogatása" című felhívás a létesítmények nagyobb léptékű korszerűsítését célozta, és felhasználható volt épületek létesítésére, gépek és eszközök beszerzésére, az energiafelhasználás csökkentését célzó korszerűsítésre, a megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazására, sőt akár új állattartó telepek komplex kialakítására is. A felhívás keretében az AM 687 kérelmet támogatott összesen 381,5 milliárd forint értékben - mondta Nagy István a közlemény szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!