AM-államtitkár: versenyképes, válságálló és gazdabarát uniós agrárpolitikára van szükség

Választás 2024, 2024.05.23

Az európai gazdáknak versenyképes, válságálló és gazdabarát uniós agrárpolitikára van szüksége, Magyarország ezeket a szempontokat fogja képviselni uniós elnöksége idején - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Kecskeméten, a Portfolio Agrofuture 2024 konferencián.

Feldman Zsolt "Zöld követelmények az uniós agrárszabályozásban - Milyen irányt vehet a Közös Agrárpolitika?" című előadásában kiemelte: a kormány 4 nagy téma köré csoportosítva szeretne eredményeket elérni az uniós elnökség alatt. Ezek a támogatás-elosztási rendszer, a zöld kérdések, a kockázatkezelés, valamint a válságintézkedések.

Valamennyiről sok és intenzív párbeszédet kell folytatni az EU-n belül a következő időszakban, ugyanakkor az eredményeket tekintve sok múlik majd az uniós választások után felálló új Európai Parlamenten és Európai Bizottságon - tette hozzá. "Brüsszelben ilyen értelemben is változásra van szükség, mert az agráriumhoz való eddigi viszonyrendszer a mezőgazdaság és a vidék szereplői szempontjából elégtelen, sőt, sok szempontból ellenséges volt" - fogalmazott.

Az államtitkár emlékeztetett: nem csupán a közös agrárpolitika (KAP) eszközrendszere befolyásolja, illetve szorítja az uniós mezőgazdaságot. A "politizálni kezdő" Európai Bizottság 2019-ben letett egy programot az asztalra, mely azóta szakmai szempontból lényegében megbukott: elvérzett az új növényvédelmi szabályozás, a természethelyreállítási terv és nagyjából az maradt, amit a közös agrárpolitika szabályrendszerébe 2021-ben az Európai Parlament "politikai nyomást gyakorolva be tudott pakolni" - mondta.

Időközben nyilvánvalóvá vált, hogy ez az erőszakos megoldás nem vezet eredményre, ezért a következő időszakban fontos lesz a közösség agráriumának politikai érdekképviselete az uniós színtéren - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy apróbb eredmények eléréséhez is széleskörű gazdademonstrációkra volt szükség Európa-szerte.

Ennek megfelelően azzal a célkitűzéssel fogja átvenni a magyar kormány az uniós elnökséget, hogy egyértelmű, gazdabarát agrárszabályozási irányt mutasson az Európai Tanács részéről az Európai Bizottság számára, mely - jelen állás szerint - 2025. nyarára elkészíti a tárgyalásokhoz szükséges jogszabályi javaslatokat - közölte Feldman Zsolt.

Szavai szerint ebben megvan a helye a zöld átmenetnek, ám nem szankciókkal, tiltással és büntetéssel kell azt kikényszeríteni, hanem ösztönzéssel és "értelmes rávezetéssel" támogatni, elősegíteni. Ennek a folyamatnak akkor van értelme, ha abban partnerek a szereplők, nem ellenségként tekintenek rájuk - jegyezte meg hozzátéve: a magyar kormány ilyen közös agrárpolitikáért dolgozik és ilyen mezőgazdasági modellt szeretne felépíteni a 2027. utáni időszakra, melyhez keres és szemmel láthatóan egyre inkább talál is szövetségeseket az európai színtéren.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!