AM: lehetőség nyílik az üzbég-magyar agrárkapcsolatok fellendítésére

Gazdaság, 2021.02.16

Üzbegisztán mezőgazdasági miniszterét, Hodzsajev Zsamsid Abduhakimovicsot fogadta Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden Budapesten, a héten zajló Magyar - Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság hatodik ülése előtt - közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

Az AM közleményében ismerteti: a magyar miniszter a találkozón hangsúlyozta, hogy Magyarország készen áll az együttműködésre, a jelenleg is zajló együttműködések erősítésére, különös tekintettel a szarvasmarha- és a baromfiágazatra. A két ország közötti együttműködési a szárazságtűrő, illetve nem vízigényes vetőmagfajták exportja területén, illetve az akvakultúrában és az öntözési rendszerek tekintetében is megvalósulhat.

Üzbegisztán kulcspartnerként tekint Magyarországra abban is, hogy önellátóvá válhasson az állattenyésztés területén, valamint lehetőségek kínálkozhatnak a magyar cégek számára az üzbég nyersanyagok feldolgozásában, saját értékláncaikba illesztésében. Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarország nyitott ezen a területen is a közös együttműködésre.

A felek megállapodtak abban, hogy a múlt századi gazdálkodásmódok elavulttá válása miatt kulcsszerepet tölthet be az agrár-felsőoktatás szerepe a jövőben, hiszen ma már nem lehet új technológiák bevonása, valamint megfelelően rendelkezésre álló, a nemzetközi élvonalba tartozó kutatóintézetek nélkül sikereket elérni.

A találkozó végén Nagy István és Hodzsajev Zsamsid Abduhakimovics egyetértési szándéknyilatkozatot írt alá, amely új piaci lehetőségeket jelent a magyar termelőknek és a magyar gazdáknak.

Az eseményen részt vett Bencsik Dávid, az agrártárca hétfőn kinevezett nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára - írta az AM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!