AM: társadalmi egyeztetésen a földhasználat váltást elősegítő mezőgazdasági beruházásokat támogató kiírás

Gazdaság, 2024.05.31

Megkezdődött Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terve alapján a "Földhasználat váltást elősegítő beruházások és azok fenntartása" című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.

A felhívás kiemelt célja a mezőgazdasági területek ökoszisztéma-szolgáltatásainak erősítése, a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása és visszafordítása a beporzók, az apróvadfajok vagy éppen a mezőgazdasági területhez kötött madárfajok számára kedvező élőhelyek fejlesztése révén vagy éppen a talajerózió elleni védelem - írták.

A közlemény szerint ennek érdekében a tervezett pályázati felhívás támogatni kívánja a biodiverzitás védelmi célú évelő kultúrák telepítését, az erózióvédelmi célú gyepes sávok szántóterületeken és állandó kultúrákban történő kialakítását, füves, cserjés sávok kialakítását szántóterületeken, továbbá gyepek telepítését szántóterületeken. A földhasználatváltást, illetve az élőhelyek helyreállítását elősegítő nem termelő beruházások megvalósítása mellett azok fenntartása is támogatott lesz. A fejlesztések megvalósítása és azok fenntartása nem csak a környezeti és természetvédelmi értékeket szolgálják, hanem a fenntartható mezőgazdasági termelést is - tették hozzá.

A közzétett támogatási konstrukciótervezet széleskörű szakmai egyeztetés eredménye, de fontos, hogy bárki elmondhassa a javaslatait. A tervezet elérhető az AM KAP tematikus oldalán, a kap.gov.hu címen, véleményezésre június 9-ig van lehetőség - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!