AM: tovább kell erősíteni a hazai élelmiszerláncot

Gazdaság, 2023.03.23

Fontos célkitűzés, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdekei érvényesülhessenek, legyen az mezőgazdasági termelő, élelmiszer-feldolgozó, nagy- és kiskereskedő, vagy a végső fogyasztó - mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Joint Venture Szövetség (Economy Brunch) Fórumán Budapesten a tárca csütörtöki tájékoztatása szerint.

A közlemény szerint az államtitkár beszélt az élelmiszer-inflációról, és kiemelte, hogy a következő hónapokban mérséklődés várható. A kormány eddigi intézkedéseinek, többek között az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentésnek és az árstopoknak köszönhetően jelentős többletkiadásoktól tudják védeni a magyar családokat. Az a cél, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenjen az infláció - jelezték.

Nobilis Márton arra emlékeztetett, hogy a Gazdasági Versenyhivatal januárban elkezdte vizsgálni az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort. Ennek feltárása érdekében először a tej- és tejtermékek piacán indították el az első gyorsított ágazati ellenőrzéseket, ezeket követik majd a zöldségek és gyümölcsök.

A kormányzati intézkedések körül kiemelte a Széchenyi Kártya program 290 milliárd forintos támogatását, ami lehetővé teszi, hogy a magyar kisvállalkozók 5 százalékos kamatért jussanak kedvező hitelhez. Az ágazat szereplői számára további segítséget jelent, hogy kiterjesztették a kamatstopot a kis- és középvállalatok hiteleire, amely 2000 milliárd forintnyi hitelt érintve, 60 ezer vállalkozáson segít - tette hozzá.

Hangsúlyozta, az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett az önellátás növelése, valamint amellett, hogy a boltok polcaira, majd a magyar családok asztalaira kiváló minőségű, elérhető árú magyar termékek, friss és egészséges élelmiszerek kerüljenek.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az élelmiszerhulladékok keletkezésének mérséklésére a Nébih kidolgozta a "Maradék nélkül" című programját. A kampány négy szakmai munkacsoportja olyan útmutatókat, segédleteket állított össze, amelyek zsinórmértékül szolgálhatnak az élelmiszer-vállalkozások számára az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzésében és mérséklésében.

Nobilis Márton a vidéki kistelepülések ellátásbiztonsága és népességmegtartó ereje szempontjából a kisboltok támogatására is felhívta a figyelmet. A 2000 lakos alatti településeken működő kisboltok 1-3 millió forintnyi támogatásra pályázhattak, míg a mikrovállalkozásként működő hentesüzletek maximum 3,5 millió forint összegű kormányzati segítségben részesülhetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!