Andrej Plenkovic: Zágráb 900 millió euróval segíti a Horvát Elektromos Műveket

Gazdaság, 2023.03.30

A zágrábi kormány összesen 900 millió euróval (342,7 milliárd forint) segíti az állami tulajdonban lévő Horvát Elektromos Műveket (HEP) - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén.

A közművállalat vállalta át a kabinet rezsicsökkentést fenntartó intézkedéscsomagjának legnagyobb terhét, az áram és a gáz árának szabályozása miatt pedig komoly pénzügyi problémákkal néz szembe a cég.

Plenkovic elmondta: 400 millió eurót részvényesi kölcsön nyújtására a HEP-nek, 500 millió eurót pedig a vállalat feltőkésítésére irányoznak elő. Jelezte: erről egyeztetéseket folytatnak az Európai Bizottsággal is.

"A kormány ezzel azt üzeni, hogy a HEP mint stratégiai energetikai vállalat száz százalékos állami tulajdonban marad, és nem lesz privatizálva" - húzta alá.

Davor Filipovic gazdasági miniszter hozzátette: a kormány lépése lehetővé teszi, hogy a horvát állampolgárok továbbra is az egyik legalacsonyabb áron kapják a villamos energiát az Európai Unióban, másfelől inputot nyújt a gazdaságnak, és normális működési lehetőséget biztosít a HEP számára.

A Vecernji List című horvát napilap csütörtökön emlékeztetett: Zágráb tavaly szeptemberben döntött arról, hogy az áramellátás mellett a HEP-nek kell biztosítania a gázellátást is az országban. A vállalatnak kellett arról is gondoskodnia, hogy Horvátország egyetlen gáztárolója Okoliban megteljen. Ehhez 300 millió euró hitelt vett fel állami garancia mellett.

Mint az ország garantált gáz- és áramszolgáltatója a kormány által meghatározott áron értékesítette az energiahordozókat a lakosság és a gazdasági szereplők egy része számára. A HEP közlése szerint csak az elektromos áram árkülönbségén havi 100-150 millió euró, a gázkereskedelemi ágazattal együtt pedig 1,4 milliárd euró veszteséget halmozott fel, továbbá veszélybe kerültek a befektetési lehetőségei is. Az elektoromos művek már hónapokkal ezelőtt jelezte a kormánynak, hogy sürgősen tőkeinjekcióra van szüksége, ellenkező esetben komoly likviditási problémákkal néz szembe, amely nemcsak a vállalat működését veszélyezteti, hanem az ország általános gazdasági helyzetét is.

A horvát kormánynak a megélhetési költségek emelkedése okozta válság enyhítésére kidolgozott negyedik átfogó intézkedési csomagja április 1-jén lép hatályba. Ebben egyebek között a következő hat hónapra befagyasztja az elektromos áram, a következő egy évre pedig a gáz árát.

A háztartások áramtarifája 2,5 megawattóra (MWh) fogyasztásig hat hónap időtartamra továbbra is 59 euró (23 456 forint), az átlag feletti fogyasztás díja pedig 88 euró (34 986 forint).

A közintézmények, az iskolák, az óvodák és a kórházak, valamint az önkormányzatok, vallási intézmények, egyesületek és kommunális vállalatok 62 eurót fizetnek az áramért megawattóránként.

A vállalkozások számára az áram tarifája 2,5 MWh fogyasztásig szintén hat hónap időtartamra 180 euró megawattóránként, ezen felül 230 eurót kell majd fizetni.

A földgáz ára jövő év áprilisáig marad változatlan a háztartások, az állami intézmények, az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek, valamint minden, legfeljebb 10 gigawattóra (GWh) éves átlagos fogyasztású mikro-, kis- és középvállalkozás számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!