Áprilisban 6,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Gazdaság, 2019.06.05

Áprilisban 6,9 százalékkal nőtt éves összehasonlításban a kiskereskedelmi forgalom Csehországban. Márciusban ez a mutató 4,8 százalék volt - jelentette szerdán a Cseh Statisztikai Hivatal.

A statisztikusok felhívták a figyelmet arra, hogy az áprilisi gyorsulás mögött alapvetően a húsvéti ünnepek állnak. Tavaly a húsvét márciusban volt.

Havi összehasonlításban a szezonális hatásoktól megtisztított áprilisi növekedés 0,2 százalékot tett ki.

Áprilisban, hasonlóan a korábbi hónapokhoz, ismét az internetes üzletek forgalma növekedett a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal. Nagy volt az érdeklődés a számítógépek és a kommunikációs eszközök iránt is, amelyek forgalma 15,4 százalékkal emelkedett. Háztartási műszaki berendezésekből 4,7 százalékkal többet adtak el.

Tekintettel a húsvéti ünnepekre élelmiszerekre az emberek 10 százalékkal többet költöttek, mint egy éve - mutatott rá Marie Bousková, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

Gyógyszerekből és kozmetikai szerekből négy százalékkal több fogyott el, míg ruházatra és lábbelikre 1,9 százalékkal kevesebbet költött a lakosság.

A fogyasztás növekedését a statisztikai hivatal szerint a növekvő bérek támogatják. Többségi szakértői vélemény, hogy a cseh gazdasági növekedés húzóágazata az idén is a háztartási fogyasztás lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!