Áprilisban csökkent a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2024.05.10

Áprilisban 3,7 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban a márciusi 3,9 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal pénteken Prágában.

A munkanélküliség áprilisi csökkenését elsősorban a tavaszi szezonmunkák beindulása befolyásolta.

A hónap végén a hivatalok 280 ezer állást kereső személyt tartottak nyilván, havi összehasonlításban 8545-tel kevesebbet. Továbbra is kevesebb a szabad munkahely - április végén 268 000 -, mint a munkát keresők száma. A szabad munkahelyek száma négy hónapja lényegében változatlan.

Tavaly áprilisban 3,6 százalékos volt a csehországi munkanélküliség. A munkát keresők száma akkor 262 ezer, a szabad helyek száma pedig 285 ezer volt.

A munkaügyi hivatal jelentése szerint az Európai Unió keretein belül a csehországi munkanélküliségi ráta a második legalacsonyabb.

A munkanélküliség áprilisban mind a 14 régióban csökkent. A legmagasabb ráta, 5,9 százalék, az Ústecky régióban volt, míg a legalacsonyabb, 2,8 százalék Prágában és a Vysocina régióban.

Elemzők szerint a következő hónapokban a munkanélküliség 3,5 százalékra csökkenhet, elsősorban az ipari termelés élénkülése nyomán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!