Áprilisban csökkentek a személyi jövedelmek, de nőttek a kiadások az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.05.28

Áprilisban a vártnál kevésbé csökkentek a személyi jövedelmek és emelkedtek kissé a személyes kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.

A személyi jövedelmek 13,1 százalékkal csökkentek áprilisban az előző havihoz képest, szemben a 14,1 százalékos havi csökkenést jelző piaci várakozásokkal.

Márciusban 20,9 százalékkal nőttek a személyi jövedelmek az előző havihoz képest, jórészt a válság következményeinek az enyhítése céljából a lakosságnak nyújtott személyenként 1400 dolláros kormányzati támogatásnak köszönhetően. A támogatások áprilisban is folytatódtak, de a márciusinál már jóval kisebb volumenben.

A lakosság személyes fogyasztási kiadásai 0,5 százalékkal emelkedtek áprilisban az előző havihoz képest, a piaci várakozásokkal megegyező mértékben. Márciusban 4,7 százalékkal nőttek a személyes kiadások az előző havihoz képest.

Áprilisban elsősorban a szolgáltatásokra fordított kiadások nőttek az előző havihoz képest, olyannyira, hogy kompenzálta a javakra, használati cikkekre fordított kiadások csökkenését.

A szolgáltatásokon belül elsősorban a szabadidős szolgáltatásokra költöttek a legtöbbet az amerikai polgárok áprilisban. A második legnagyobb kiadási tétel a szolgáltatásokon belül a vendéglátóipari, éttermi és szállodai szolgáltatások voltak.

A cikkek vásárlására fordított kiadásokon belül a nem tartós fogyasztási cikkek forgalma csökkent, a tartós fogyasztási cikkeké viszont növekedett. A nem tartós fogyasztási cikkeken belül elsősorban az élelmiszerek és italok forgalma csökkent. A tartós fogyasztási cikkeken belül a járművek és alkatrészeik értékesítése emelkedett a legnagyobb mértékben.
https://www.bea.gov/news/2021/personal-income-and-outlays-april-2021
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!